Dziurawiec zwyczajny (Hipericum perforatum) to roślina z rodziny dziurawcowatych. Jest niskim półkrzewem o drobnych listkach i żółtych kwiatkach, które zakwitają zwykle na św. Jana (24 czerwca) i stąd inna nazwa tego ziela, czyli ziele świętojańskie. Jest to roślina znana już...
Ziele angielskie to znana przyprawa, która chętnie jest używana w naszej kuchni. Nie dość, że wydobywa i podkreśla smak potraw, to dodatkowo zawiera witaminę C, A i ryboflawiny, a także wpływa na przyswajanie selenu i witaminy B. łagodzi również zgagę i usprawnia procesy trawienia. GIS wydał niedawno...
Współczesne kobiety i dziewczęta wiedzą jak ważna jest odpowiednia higiena ciała, a zwłaszcza higiena miejsc intymnych. To nie jest już zwykły wybór, ale codzienny świadomy obowiązek. Każde zaniedbanie, czy zlekceważenie tych „wyjątkowych miejsc” może doprowadzić...
To wyjątkowe urządzenie jest idealne dla tych, którzy wolą waporyzację od palenia lub innych sposobów konsumpcji suszu CBD. Istnieją różne rodzaje waporyzatorów do suszu ziołowego, a każdy z nich oferuje pewne korzyści w porównaniu z innymi opcjami. Urządzenia te wytwarzają chmury pary, które...
Ewa Wachowicz w swoim programie "Ewa gotuje!" nie boi się eksperymentować. Jej przepisy robią wrażenie! Wybrałyśmy wspólnie TOP 7 zachwycających potraw. Przepisy na Wielkanoc w tym wydaniu zaskoczą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Sułkowicka "krzonówka" Składniki: 250 g łopatki wieprzowej 250 g wędzonych żeberek 250 g surowego wędzonego boczeku wędlina ze święconki 2 l serwatki korzeń chrzanu por seler 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 gałązki świeżego lubczyku sól pieprz tarty chrzan do smaku szczypiorek do dekoracji Dodatki jajka na twardo swojski chleb Opis przygotowania W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzoe i wędzony...
Gojnik, to roślina należąca do rodziny jasnowatych. Rośnie na wysokości około 1400 m.n.p.m. Jest więc wolny od większości zanieczyszczeń. W antycznej Grecji napar z gojnika podawany był rannym żołnierzom, aby przyspieszyć gojenie ran. Regularne picie naparu sprzyja poprawie funkcjonowania mózgu, szczególnie...
Dlaczego warto robić słoiki? Powodów jest mnóstwo od tworzenia i podtrzymywania rodzinnych tradycji począwszy, po możliwość obdarowywania najbliższych pożywnym smakołykiem w słoiku. Zachcianki miewamy nie tylko w...
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) należy do rodziny pokrzywowatych. Jest rośliną trwałą. Rośnie na polach, miedzach, pod lasami, przy drogach leśnych, w sadach, wokół ogrodzeń, oraz wszędzie tam, gdzie trawa przez dłuższy czas jest nieskoszona.Osiąga ponad metr wysokości, ma czworokanciastą...
Zestresowana? Nic dziwnego święta to nie tylko przyjemności, lecz także, a może przede wszystkim, mnóstwo pracy w kuchni. Czy w tym roku uda Ci się przekonać rodzinę do pomocy? To najlepsze rozwiązanie, kiedy ma się wokół siebie nawet najmniejszych pomocników. Jeśli jednak...
Anyż biedrzeniec to pochodząca z Egiptu, Basenu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej jednoroczna roślina z rodziny selerowatych. Osiąga wysokość około 50 cm. Kwitnie białymi kwiatami, zebranymi w płaskie baldachy. Owocem jest osiągająca do 5 mm długości rozłupnia o gruszkowatym kształcie. Roślina...
W większości polskich domów potrawy pojawiające się na wigilijnym stole są co roku takie same. Przestrzegamy tradycji i słusznie. Jednak czasem marzy nam się jakaś odmiana, która wcale nie musi oznaczać łamania zwyczajów. Jak przygotować krpia na Wigilię by jego smak zaskozył? Najczęściej...
Bardzo mnie ciekawi czy są wśród nas osoby, które nie lubią gołąbków. Z pewnością jedne lubimy bardziej, inne mniej nam smakują, ale wszystkie gołąbki są pyszne i każdy przepis na gołąbki jest unikalny, dopasowany do upodobań jedzących. My polecamy przepis na gołąbki...
Od tych najbardziej popularnych, czyli ogórków kiszonych, poprzez pikle, aż po różnego rodzaju sałatki ogórki można przygotowywać na przeróżne sposoby. Przetwory z ogórków to najbardziej popularne przetwory chyba w każdym polskim domu. Lipiec to najlepszy czas na zbiory...
Czystek to bardzo silnie działające zioło wzmacniające układ odpornościowy, a przy tym pozbawione wszelkich działań ubocznych. Herbatę z czystka mogą pić nawet dzieci już od 3 miesiąca życia....
Żywokost lekarski (Symphytum officinale) jest szorstką, okazałą, wieloletnią rośliną, o rozgałęzionej górą łodydze, dochodzącej do około 1 metra wysokości. Liście ma szerokie z bardzo dobrze widocznym od spodniej strony unerwieniem. Kwiaty są dość duże, w kształcie...
Karp to taka ryba, której zgodnie z polską tradycją na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Najpopularniejszy jest karp królewski o małej ilości łusek. Przygotowujemy go na święta na różne sposoby: przyrządzamy go w galarecie, po żydowsku, warszawsku, w ciemnym sosie...
Zupy dietetyczne to świetne rozwiązanie nie tylko dla ludzi po ciężkich operacjach, lecz także dla wszystkich tych, którzy chcą rozgrzać...
W czasie Wigilii Bożego Narodzenia najważniejsza jest kolacja, podczas której zbiera się cała rodzina, aby podzielić się opłatkiem i zjeść pyszne potrawy...
Głóg to krzew kwitnący na przełomie maja i czerwca, wtedy właśnie zbiera się jego kwiaty na herbaty i napary. Owocuje zaś jesienią, a owoce to cenne źródło witaminy A i C. Zarówno kwiaty, jak...
Wielkanocne posiłki wcale nie muszą być w stu procentach mięsne. Jeśli na co dzień unikacie mięsa, z pewnością żadne święto nie stanowi dla Was wyjątku od reguły. Dlatego z przyjemnością...