Jak przygotować karpia? TOP 3 najlepsze przepisy na wigilijnego karpia! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak przygotować karpia? TOP 3 najlepsze przepisy na wigilijnego karpia!

Jak przygotować karpia? TOP 3 najlepsze przepisy na wigilijnego karpia!

Autor zdjęcia/źródło: Jak przygotować karpia @Photo by Davide Cantelli on Unsplash

Jak przygotować karpia na Wigilię? Mamy TOP 3 sprawdzone i proste przepisy na karpia. Dwa tradycyjne, czyli przepis na karpia smażonego i jak zrobić karpia w galarecie, oraz jeden przepis niespodziankę dla urozmaicenia wigilijnego menu. Ciekawi?

W większości polskich domów potrawy pojawiające się na wigilijnym stole są co roku takie same. Przestrzegamy tradycji i słusznie. Jednak czasem marzy nam się jakaś odmiana, która wcale nie musi oznaczać łamania zwyczajów. Jak przygotować krpia na Wigilię by jego smak zaskozył? Najczęściej nowe potrawy pojawiają się wraz z nowym członkiem rodziny z innego regionu Polski lub z zagranicy. Dlatego wybraliśmy dla was 3 przepisy na przygotowanie karpia, z których dwa są bardzo tradycyjne i stanowią podstawę wieczerzy wigilijnej, a trzeci może być świetną odmianą, pozostając w tradycyjnym nurcie.

Chętnie „podkręcacie” tradycyjne przepisy lub wprowadzacie nowe dania na świąteczny stół?

Jak przygotować karpia: Karp smażony

Karp smażony to obok karpia w galarecie najbardziej popularna potrawa podczas polskiej Wigilii. Potrawa należy do łatwych do przygotowania i nawet osoba początkująca w kuchni świetnie z nią sobie poradzi.

Składniki:

  • dzwonka surowego karpia (1-2 na osobę),

  • mąka

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

  • cytryna.

Jak przygotować smażonego karpia?

  1. Dokładnie oczyść rybę z łusek, a następnie wypatrosz.

  2. Umyj, osusz papierowym ręcznikiem, dopraw pieprzem i solą .

  3. Oprósz mąką i smaż na maśle klarowanym.

  4. Po zdjęciu z patelni osusz rybę z nadmiaru tłuszczu i skrop sokiem z cytryny.

To wszystko! Serwuj z chrupiącą bagietką.

Rada: jeśli nie chcesz smażyć ryby przy gościach (salon połączony z kuchnią raczej nie sprzyja smażeniu ryby przy gościach), zrób zanim przyjdą goście, a usmażoną rybę wstaw do ciepłego piekarnika, by podtrzymać temperaturę gotowej potrawy i uniknąć odgrzewania.

Jak przygotować barszcz czerwony na Wigilię

Do smażonego karpia świetnie pasuje barszcz czerwony. Podpowiadamy przepis na barszcz, który przygotujesz łatwo i szybko. Do barszczu możesz także pyszne slimaczki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym z kapustą.

Składniki barszczu:

  • 1 i 1/2 koncentratu Barszcz Krakus
  • 40 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków
  • 1 duża cebula

Składniki ślimaczków:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 g pieczarek
  • suszone grzyby z wywaru z barszczu
  • 2 duże cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 150 g szpinaku baby (świeżego)
  • 1 łyżeczka kminku (całego)
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 jajko

 Jak przygotować barszcz czerwony ze ślimaczkami z farszem?

  1. Grzyby wypłucz, przełóż do garnka. Cebulę przekrój na pół, opal ją nad gazem lub podpiecz na suchej patelni, dodaj do grzybów. Wlej do garnka litr wody i gotuj całość 30 minut. Zawartość garnka przecedź. Dodaj 2 litry wody, koncentraty Krakus, całość zagotuj. Dopraw do smaku.
  2. Kapustę zalej wodą. Jeżeli jest dla ciebie za kwaśna, wypłucz ją. Dodaj do kapusty liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuj kapustę około 30 minut. Ostudź. Odciśnij nadmiar wody, wyjmij liście i ziela angielskie.
  3. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na największych oczkach. Grzyby z wywaru z zupy drobno pokrój. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki tłuszczu, dodaj cebulę i zeszklij ją. Dodaj grzyby i smaż całość około 5 minut. Dodaj pokrojoną kapustę, wymieszaj i dopraw do smaku.
  4. 1 opakowanie ciasta francuskiego rozłóż na stole. Wzdłuż dłuższego boku ułóż połowę liści szpinaku, pozostawiając puste z jednej strony (około 3 cm). Na szpinak wyłóż połowę farszu z kapusty i grzybów. Zwiń, ale nie bardzo ciasno, wzdłuż dłuższego boku, układając złożeniem ku dołowi. Pokrój roladę na 2-centymetrowe plastry. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3-centymetrowe odstępy między kolejnymi (urosną podczas pieczenia). Jajko roztrzep i posmaruj ślimaczki. Piecz w temp. 180°C, na środkowej półce przez około 20 minut. Z drugą częścią ciasta postępuj tak samo.
  5. Ślimaczki podawaj z barszczem. Można je przygotować wcześniej i przed podaniem podgrzać.

Jak przygotować karpia: Karp w galarecie

Przygotowanie karpia w galarecie, to już trochę wyższa szkoła jazdy niż karp smażony. Najważniejsza w tej tradycyjnej wigilijnej potrawie jest galareta, która powinna być klarowna.

Składniki:

  • 4 płaty karpia

  • 1 duża cebula

  • 2 marchewki

  • mały seler (korzeń)

  • 1 średni por

  • lubczyk (1 gałązka świeżego) lub pól łyżeczki suszonego

  • ziele angielskie (4-5 szt.)

  • sok z połowy cytryny

  • olej

  • sól, pieprz

  • 1,5 l wody

  • żelatyna (przygotuj ją zgodnie z instrukcją)

Jak przygotować wigilijnego karpia w galarecie:

  1. Płaty karpia pokrój na kawałki 3 - 4 cm, dopraw sola i pieprzem odstaw na ok pół godziny.

  2. Warzywa pokrojone w paski (są tez gotowe mieszanki warzywne krojone w paski) obsmaż na patelni ( bardziej dietetyczne będą upieczone w piekarniku).

  3. Przełóż je do garnka i zalej ok 1,5 l wody, dodaj pozostałe przyprawy i gotuj 15-20 minut.

  4. Do wywaru dodaj rybę (po 30 minutach) i gotuj kilka minut, na granicy wrzenia – to ważne!

  5. Delikatnie przełóż rybę na półmisek, na którym zamierzasz podawać wigilijnego karpia w galarecie, i udekoruj ją natka pietruszki, kawałkami marchewki itp.

  6. Wywar przelej przez sito do osobnego czystego naczynia i dopraw do smaku.

  7. Rozpuść żelatynę i dodaj ja do wywaru.

  8. Delikatnie zalej karpia wywarem z żelatyna i wstaw do lodówki.

Serwuj z chrzanem i sosem tatarskim. Smacznego!

Jak przygotować karpia: Chrust z karpia

Chrust lub faworki kojarzą się z ciastkami, którymi zajadamy się w czasie karnawału. Tym razem mamy dla was ich wytrawną wersję. Przepis na chrust z karpia pozwoli wprowadzić odmianę na wigilijnym stole lub zabłysnąć na Wigilii z przyjaciółmi lub u nowej rodziny. Wykonanie faworków z karpia jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Zatem, do dzieła!

Składniki chrustu z karpia:

  • 2-3 płaty z karpia (w zależności od wielkości),

  • mleko,

  • czosnek 2 ząbki (opcjonalnie),

  • mąka,

  • olej,

  • sól, pieprz, cytryna.

Jak przygotować faworki z karpia:

  1. Dokładnie oczyść skórę karpia z łusek.

  2. Przełóż je do naczynia z mlekiem i czosnkiem pokrojonym w plastry i zostaw na noc.

  3. Dokładnie osusz płaty karpia i pokrój na pasy, szerokości ok 3cm i natnij pośrodku – identycznie jak karnawałowe ciastka, a następnie uformuj faworki.

  4. Tak przygotowaną rybę dopraw solą i pieprzem i oprósz mąką.

  5. Smaż aż do uzyskania złotego koloru na dobrze rozgrzanym oleju w głębokim garnku.

Gotowe faworki osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podawaj skropione sokiem z cytryny z chrzanem lub sosem tatarskim.

Jesteśmy ciekawi, który przepis najbardziej przypadł Wam do gustu, i który zagości na stałe?

 Czytaj też:  

>> Na czym smażyć dziecku potrawy? <<