W większości polskich domów potrawy pojawiające się na wigilijnym stole są co roku takie same. Przestrzegamy tradycji i słusznie. Jednak czasem marzy nam się jakaś odmiana, która wcale nie musi oznaczać łamania zwyczajów. Jak przygotować krpia na Wigilię by jego smak zaskozył? Najczęściej nowe potrawy pojawiają się wraz z nowym członkiem rodziny z innego regionu Polski lub z zagranicy. Dlatego wybraliśmy dla was 3 przepisy na przygotowanie karpia, z których dwa są bardzo tradycyjne i stanowią podstawę wieczerzy wigilijnej, a trzeci może być świetną odmianą, pozostając w tradycyjnym nurcie.
Chętnie „podkręcacie” tradycyjne przepisy lub wprowadzacie nowe dania na świąteczny stół?
Jak przygotować karpia: Karp smażony
Karp smażony to obok karpia w galarecie najbardziej popularna potrawa podczas polskiej Wigilii. Potrawa należy do łatwych do przygotowania i nawet osoba początkująca w kuchni świetnie z nią sobie poradzi.
Składniki:
dzwonka surowego karpia (1-2 na osobę),
mąka
sól, pieprz
olej do smażenia
cytryna.
Jak przygotować smażonego karpia?
Dokładnie oczyść rybę z łusek, a następnie wypatrosz.
Umyj, osusz papierowym ręcznikiem, dopraw pieprzem i solą .
Oprósz mąką i smaż na maśle klarowanym.
Po zdjęciu z patelni osusz rybę z nadmiaru tłuszczu i skrop sokiem z cytryny.
To wszystko! Serwuj z chrupiącą bagietką.
Rada: jeśli nie chcesz smażyć ryby przy gościach (salon połączony z kuchnią raczej nie sprzyja smażeniu ryby przy gościach), zrób zanim przyjdą goście, a usmażoną rybę wstaw do ciepłego piekarnika, by podtrzymać temperaturę gotowej potrawy i uniknąć odgrzewania.
Jak przygotować barszcz czerwony na Wigilię
Do smażonego karpia świetnie pasuje barszcz czerwony. Podpowiadamy przepis na barszcz, który przygotujesz łatwo i szybko. Do barszczu możesz także pyszne slimaczki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym z kapustą.
Składniki barszczu:
- 1 i 1/2 koncentratu Barszcz Krakus
- 40 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków
- 1 duża cebula
Składniki ślimaczków:
- 500 g kapusty kiszonej
- 500 g pieczarek
- suszone grzyby z wywaru z barszczu
- 2 duże cebule
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 150 g szpinaku baby (świeżego)
- 1 łyżeczka kminku (całego)
- sól, pieprz
- olej lub masło klarowane
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 jajko
Jak przygotować barszcz czerwony ze ślimaczkami z farszem?
- Grzyby wypłucz, przełóż do garnka. Cebulę przekrój na pół, opal ją nad gazem lub podpiecz na suchej patelni, dodaj do grzybów. Wlej do garnka litr wody i gotuj całość 30 minut. Zawartość garnka przecedź. Dodaj 2 litry wody, koncentraty Krakus, całość zagotuj. Dopraw do smaku.
- Kapustę zalej wodą. Jeżeli jest dla ciebie za kwaśna, wypłucz ją. Dodaj do kapusty liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuj kapustę około 30 minut. Ostudź. Odciśnij nadmiar wody, wyjmij liście i ziela angielskie.
- Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na największych oczkach. Grzyby z wywaru z zupy drobno pokrój. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki tłuszczu, dodaj cebulę i zeszklij ją. Dodaj grzyby i smaż całość około 5 minut. Dodaj pokrojoną kapustę, wymieszaj i dopraw do smaku.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego rozłóż na stole. Wzdłuż dłuższego boku ułóż połowę liści szpinaku, pozostawiając puste z jednej strony (około 3 cm). Na szpinak wyłóż połowę farszu z kapusty i grzybów. Zwiń, ale nie bardzo ciasno, wzdłuż dłuższego boku, układając złożeniem ku dołowi. Pokrój roladę na 2-centymetrowe plastry. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3-centymetrowe odstępy między kolejnymi (urosną podczas pieczenia). Jajko roztrzep i posmaruj ślimaczki. Piecz w temp. 180°C, na środkowej półce przez około 20 minut. Z drugą częścią ciasta postępuj tak samo.
- Ślimaczki podawaj z barszczem. Można je przygotować wcześniej i przed podaniem podgrzać.
Jak przygotować karpia: Karp w galarecie
Przygotowanie karpia w galarecie, to już trochę wyższa szkoła jazdy niż karp smażony. Najważniejsza w tej tradycyjnej wigilijnej potrawie jest galareta, która powinna być klarowna.
Składniki:
4 płaty karpia
1 duża cebula
2 marchewki
mały seler (korzeń)
1 średni por
lubczyk (1 gałązka świeżego) lub pól łyżeczki suszonego
ziele angielskie (4-5 szt.)
sok z połowy cytryny
olej
sól, pieprz
1,5 l wody
żelatyna (przygotuj ją zgodnie z instrukcją)
Jak przygotować wigilijnego karpia w galarecie:
Płaty karpia pokrój na kawałki 3 - 4 cm, dopraw sola i pieprzem odstaw na ok pół godziny.
Warzywa pokrojone w paski (są tez gotowe mieszanki warzywne krojone w paski) obsmaż na patelni ( bardziej dietetyczne będą upieczone w piekarniku).
Przełóż je do garnka i zalej ok 1,5 l wody, dodaj pozostałe przyprawy i gotuj 15-20 minut.
Do wywaru dodaj rybę (po 30 minutach) i gotuj kilka minut, na granicy wrzenia – to ważne!
Delikatnie przełóż rybę na półmisek, na którym zamierzasz podawać wigilijnego karpia w galarecie, i udekoruj ją natka pietruszki, kawałkami marchewki itp.
Wywar przelej przez sito do osobnego czystego naczynia i dopraw do smaku.
Rozpuść żelatynę i dodaj ja do wywaru.
Delikatnie zalej karpia wywarem z żelatyna i wstaw do lodówki.
Serwuj z chrzanem i sosem tatarskim. Smacznego!
Jak przygotować karpia: Chrust z karpia
Chrust lub faworki kojarzą się z ciastkami, którymi zajadamy się w czasie karnawału. Tym razem mamy dla was ich wytrawną wersję. Przepis na chrust z karpia pozwoli wprowadzić odmianę na wigilijnym stole lub zabłysnąć na Wigilii z przyjaciółmi lub u nowej rodziny. Wykonanie faworków z karpia jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Zatem, do dzieła!
Składniki chrustu z karpia:
2-3 płaty z karpia (w zależności od wielkości),
mleko,
czosnek 2 ząbki (opcjonalnie),
mąka,
olej,
sól, pieprz, cytryna.
Jak przygotować faworki z karpia:
Dokładnie oczyść skórę karpia z łusek.
Przełóż je do naczynia z mlekiem i czosnkiem pokrojonym w plastry i zostaw na noc.
Dokładnie osusz płaty karpia i pokrój na pasy, szerokości ok 3cm i natnij pośrodku – identycznie jak karnawałowe ciastka, a następnie uformuj faworki.
Tak przygotowaną rybę dopraw solą i pieprzem i oprósz mąką.
Smaż aż do uzyskania złotego koloru na dobrze rozgrzanym oleju w głębokim garnku.
Gotowe faworki osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podawaj skropione sokiem z cytryny z chrzanem lub sosem tatarskim.
Jesteśmy ciekawi, który przepis najbardziej przypadł Wam do gustu, i który zagości na stałe?
Czytaj też:
>> Na czym smażyć dziecku potrawy? <<