Witamina D jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych, jednak nasze położenie geograficzne utrudnia – zwłaszcza w okresie od września do kwietnia – wystarczającą ekspozycję na słońce , Proces ten jest dodatkowo zaburzony z powodu stosowania kremów z filtrami...
Według statystyk tylko 5% problemów z wypróżnianiem ma podłoże chorobowe. Do chorób, które wywołują zaparcia zaliczyć można: Różnego rodzaju choroby tarczycy. Problemy układu nerwowego oraz mięśniowego. Zespół downa. Alergie...
Tarczyca to największy w naszym organizmie gruczoł produkujący hormony, które odpowiadają za tempo przemiany materii. Przy jej zaburzeniach zaczynają nieprawidłowo pracować także inne układy narządy jak układ pokarmowy, nerwowy czy rozrodczy. Odżywianie przy chorej tarczycy
Mleko mamy jest bez wątpienia najlepsze dla zdrowia dziecka: odżywcze i zapewniające unikalną ochronę immunologiczną. Niestety karmienie...
Kobiety karmiące naturalnie nie mają miesiączki przez około 20 tygodni po porodzie. Kobiety, które nie karmią piersią, mogą się spodziewać miesiączki już po połowie tego czasu. Czym innym jest jednak miesiączka, a czym...
Wcześniak to dziecko, które przyszło na świat przed 37. tygodniem ciąży. Już w chwili narodzin z racji tego, że nie zostało donoszone do 40. tygodnia ciąży ma ono utrudniony start. Jest słabiej rozwinięte niż dziecko urodzone w terminie, jednak wszystkie organy są już odpowiednio...
Pieczenie w gardle i za mostkiem, nieprzyjemny, kwaśno-gorzki smak w ustach, uporczywe odbijanie, a nawet kwaśne wymioty to objawy zgagi.
Bez wątpienia dla najmłodszych dzieci źródłem wszelkich witamin jest mleko matki. To wraz z nim dziecko otrzymuje niezbędne do życia i prawidłowego rozwoju składniki odżywcze oraz witaminy. Bogactwo naturalnego pokarmu jest wręcz nieocenione. Po okresie karmienia piersią rodzice stają jednak przed...
Wakacje kojarzą się z relaksem, spokojem i beztroską. Jednak w czasie wyjazdu z dzieckiem mogą cię spotkać nieoczekiwane sytuacje. Co zrobić, żeby uniknąć niepotrzebnych komplikacji i spędzić wspaniały czas z rodziną? Przyzwyczajeni...
Została ona opracowana przez amerykańskich naukowców, którzy odkryli związek pomiędzy spożywanymi pokarmami a wartością ciśnienia. Dokładna analiza czynników, sprzyjających rozwojowi nadciśnienia oraz badania przeprowadzone na kilkuset osobach wykazały, że dieta pozwala obniżyć ciśnienie skurczowe,...
Jeśli niechęć do jedzenia zdarza się od czasu do czasu, nie ma powodów do obaw. Kilkudniowy brak apetytu, po którym wraca on do normy także nie jest niepokojący. Często okazuje się, że niechęć dziecka do jedzenia spowodowana jest źle dobraną dietą. Posiłki przygotowywane dla dziecka powinny być...
Mimo, że największy procent zachorowalności na atopowe zapalenie skóry przypada na okres dzieciństwa (90% choruje jeszcze przed 5 rokiem życia), to jednak coraz więcej przypadków odnotowuje się wśród osób dorosłych. Na atopowe...
Przede wszystkim zapytaj dziecko czy nie chce kupki lub siusiu. Gdy dziecko zachowuje się nerwowo i często przełyka ślinę, zastanów się co ostatnio jadło lub czy nie jest głodne. Gdy już wyeliminujesz najprostsze przyczyny, sprawdź czy dziecko nie ma gorączki i czy jego brzuszek jest napięty czy...
W układzie pokarmowym człowieka znajduje się wiele rodzajów bakterii. Większość z nich korzystnie wpływa na organizm poprzez wspomaganie układu trawiennego, są to tzw. dobre bakterie. Jednak...
Wykorzystał on znane już w czasach Hipokratesa prawo podobieństwa („podobne leczy podobne”), tzn., że substancja, która wywołuje u zdrowego człowieka pewne stany i objawy chorobowe, podana w małych lub bardzo małych dawkach będzie leczyć chorego mającego te właśnie stany...
Tajemnicze dwa hormony Trójjodotyronina i tyroksyna...
Skuteczny lek wywołuje jednak działania niepożądane. Jak zapobiegać niepożądanym objawom i jak wzmacniać osłabioną odporność maleństwa po zakończeniu antybiotykoterapii?
Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne...
W ciąży zwiększa się zapotrzebowanie kaloryczne organizmu, ale ta różnica nie jest aż tak duża, bo wynosi ok. 300 kcal. Nie chodzi więc o to, żeby jeść więcej, ale raczej zdrowiej i wybierać...