Autor zdjęcia/źródło:
Dieta przy chorej tarczycy@flikr.com/COM SALUD Agencia de...
Jeśli masz chora tarczycę, pomóż jej nie tylko farmakologicznie. Zastosuj odpowiednią dietę. Przy chorobach tarczycy jest to dieta tarczycowa. Ma ona na celu przede wszystkim zapobieganie niedoborom ważnych składników odżywczych i mineralnych.
Tarczyca to największy w naszym organizmie gruczoł produkujący hormony, które odpowiadają za tempo przemiany materii. Przy jej zaburzeniach zaczynają nieprawidłowo pracować także inne układy narządy jak układ pokarmowy, nerwowy czy rozrodczy.
Odżywianie przy chorej tarczycy
Powinnaś ograniczyć jedzenie produktów zawierających tioglikozydy. Te związki utrudniają przyswajanie jodu z pożywienia, co przyczynia się do przerostu tarczycy, czyli do rozwoju wola. Tioglikozydy występują w brukselce, kapuście, kalafiorze, brokułach, jarmużu, rzepie oraz brukwi. Te warzywa powinnaś jadać tylko gotowane nie częściej niż raz w tygodniu. W takiej formie tracą one część tioglikozydów. A oto zasady, które powinnaś wprowadzić na stałe do swojej codziennej diety.
Przy niedoczynności tarczycy:
- Jedz więcej warzyw. Dostarczają one dużo witamin i minerałów niezbędnych do podtrzymania pracy tarczycy. Regulują one wypróżnienia. Ponieważ są niskokaloryczne ale sycące pozwolą ci zgubić zbędne kilogramy.
- Pij więcej wody. Przy niedoczynności tarczycy powinnaś wypijać codziennie do 1,5 l wody mineralnej. Właściwe nawodnienie organizmu utrzymuje na odpowiednim poziomie tempo przemiany materii. Zbyt mała ilość wypijanej wody może spowodować nadwagę przez spowolnienie metabolizmu oraz doprowadzić do nadmiernego wysuszenia skóry.
- Koniecznie jedz pierwsze śniadanie przed wyjściem do pracy i kolejne posiłki regularnie co 3-4 godziny.
- Mięsa i ryby gotuj w wodzie lub na parze, piecz, duś lub grilluj, bez wcześniejszego obsmażania.
- Nie zaprawiaj zup i sosów mąką i śmietaną. Użyj chude mleko lub jogurt.
- Zamiast słodkiego musli z suszonymi owocami jedz płatki owsiane, natomiast jasne pieczywo zastąp razowym chlebem.
- Staraj się jeść lekkie kolacje, jak warzywne sałatki czy omlety.
- Pamiętaj, w twoje diecie nie może zabraknąć: jodu, żelaza, cynku, selenu oraz tłuszczów omega-3. Gdy któregoś ze składników pokarmowych będzie w twojej diecie za mało, licz się ze spadkiem aktywności tarczycy.
Przy nadczynności tarczycy:
- Ogranicz picie kawy i mocnej herbaty maksymalnie do jednego kubka tych napojów dziennie.
- Potrawy, które spożywasz powinny być lekko przestudzone.
- Zrezygnuj z chili, imbiru, kurkumy, cynamonu i kardamonu oraz wszystkich przypraw które pobudzają trawienie i rozgrzewają.
- Włącz do diety wysokokaloryczne i bogate w składniki odżywcze produkty jak orzechy i nasiona. Ochronią cię one przed zbytnim spadkiem masy ciała oraz niedoborami minerałów i witamin.
- Każdy główny posiłek jedz z mięsem, rybami lub jajkami. Dostarczaj organizmowi jak najwięcej pełnowartościowego białka, na które jest zwiększone zapotrzebowanie przy nadczynności tarczycy.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: