Śledzie na Wigilię – NAJLEPSZE PRZEPISY! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Śledzie na Wigilię – NAJLEPSZE PRZEPISY!

Tradycja nakazuje, aby kolacja wigilijna była postna, czyli bezmięsna. Z tego powodu głównym daniem w tym dniu staje się ryba. Zawsze przygotowuje się więc śledzie na Wigilię na kilka wymyślnych sposobów. Oto nasze propozycje.

W wigilijny wieczór na żadnym stole nie zabraknie tej ryby. Śledź jest bowiem najpopularniejszą rybą, którą można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Może być podany na słono i słodko, z wieloma różnymi dodatkami – cebulą, śmietaną, olejem, ogórkami kiszonymi, papryką, a nawet rodzynkami lub ziemniakami. Wybraliśmy kilka najciekawszych przepisów na śledzie na Wigilię.

(Pixabay.com @ Śledzie na Wigilię)

Śledzie na Wigilię – NAJLEPSZE PRZEPISY!

Wigilijny śledź w oleju

Składniki:

  • 600 g śledzi ala matijas
  • 600-650 g cebuli
  • 3 spore ząbki czosnku
  • 2 łyżki jałowca
  • 4 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • 4 łyżki majeranku
  • sok z dwóch cytryn lub sok z pomarańczy i 3 łyżki octu winnego białego
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek ekstra virgin
  • 1 szklanka oleju rzepakowego

dodatkowo: woda, mleko do moczenia

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Śledzie odsączamy z zalewy, śledzie luzem płuczemy  kilkakrotnie pod zimną wodą, tak aby nie porozrywać mięsa.
  2. Zalewamy wodą i moczymy od 12-24 godzin, po tym czasie śledzia odsączmy i ponownie zalewamy tym razem wodą z mlekiem w proporcji 1:1. Odstawiamy na 12 godzin. Rybę trzymamy w chłodnym miejscu.
  3. Mięso odsączamy na papierowym ręczniku.
  4. Cebulę kroimy w drobniutkie półplasterki,większe przekrajamy na pół.
  5. Śledzie kroimy w 3 cm kawałki , zasypujemy cebulą, dodajemy przyprawy sok z cytryn lub ocet i sok z pomarańczy (robiłam w obu opcjach, smak jest ten sam).
  6. Zalewamy olejem i dokładnie mieszamy po czym pakujemy do szklanych naczyń, najbardziej praktyczne są słoiki, po czym chowamy w chłodne miejsce.
  7. Tak przygotowane śledzie serwujemy po 3-4 dniach, najlepsze są po około tygodniu, z pieczywem lub z ziemniakami.
  8. Pokrojone drobno mogą stać się sałatką lub tatarem śledziowym, zmniejszcie wtedy ilość oleju, ten otaczający duże kawałki ryby łatwo można od niej oddzielić.

Śledź na wigilię

Składniki:

  • 3 płaty matiasa
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 duże ogórki korniszony
  • 100 g twardego żółtego sera
  • pół słoika 300 ml pieczarek marynowanych
  • 2 czubate łyżki majonezu + do dekoracji
  • pół zielonej papryki
  • odrobina czerwonej papryki słodkiej do dekoracji
  • 3/4 szklanki mleka

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Śledzie układamy w płaskim naczyniu i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie krótko płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. kroimy wzdłuż by otrzymać łącznie 6 podłużnych płatów.
  2. Ser, zieloną paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Drobno siekamy pieczarki i 2 jajka. 
  3. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy
  4. Małe miseczki napełniamy sałatką. Na niej układamy zwinięty filet śledziowy a do środka wkładamy przekrojone na pół jajko na twardo. Dekorujemy majonezem, mieloną papryką i cienkimi paseczkami zielonej papryki.

Śledzie na Wigilię - WIĘCEJ PRZEPISÓW>>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Mmmm jak można śledzika nie lubić!