(pixabay.com @ co z aroni?)
Dżem z aronii
Składniki:
- 1kg aronii
- 0,5 kg kwaśnych jabłek
- 0,5 kg gruszek
- 0,5-0,7 kg cukru
- 1 saszetka proszku żelującego
- cynamon
Wykonanie KROK PO KROKU:
Jest to podobny przepis do dżemu z aronii do mięs, ale bardziej słodki.
Dokładnie umyj owoce. Jabłka i gruszki obierz oraz usuń z nich gniazda nasienne. Przełóż aronię do garna, wsyp cukier i wlej szklankę ciepłej wody. Całość wymieszaj.
Przykryj garnek pokrywką i gotuj aronię do miękkości na małym ogniu. Pilnuj aby owoce się nie przypaliły. Zetrzyj na tarce jabłka oraz gruszki, po czym dodaj je do aronii i zagotuj. Odstaw garnek z owocami na kilka godzin.
Ponownie zagotuj owoce i duś je przez 15 minut. Cały czas mieszaj, aby nie przywarły do dna garnka. Ostudź przygotowywany dżem, dopraw do smaku cynamonem i dodaj saszetkę proszku żelującego. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Przełóż gorącą masę do czystych słoików. Przetrzyj ich brzegi i dokładnie zakręć.
Dno dużego garnka wyłóż ściereczką. Wstaw słoiki z dżemem i zalej wodą tak, aby były prawie całkowicie zakryte. Gotuj przez kilka minut.