Już w okresie trwania ciąży możemy działać profilaktycznie i poprzez właściwą dietę przyszłej mamy „zaprogramować” prawidłową pracę układu krążenia, układu nerwowego, a także obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów i otyłości w późniejszym okresie życia dziecka. ...
Jeśli lubisz gotować, mimo ograniczeń jakie nakłada alergia pokarmowa twojego dziecka, możesz rozwinąć skrzydła. Jeśli dziecko jest uczulone na gluten, upiecz chleb lub ciasto ze specjalnych mieszanek bezglutenowych. W przypadku alergii na białka mleka krowiego czy jajka,...
W prawidłowo przebiegającej ciąży zdrowie ciężarnej i jej dziecka powinno być kontrolowane przez położnika około...
O ile potrafimy zmobilizować się do regularnego treningu i innych restrykcji związanych z dietą, o tyle rezygnacja ze słodyczy sprawia nam dosyć duży problem. Słodycze zawierają bowiem cukry proste, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie, na pracę narządów i układów, w szczególności układu trawiennego....
Zmęczenie wiosenne zazwyczaj pojawia się pod koniec zimy, a na początku wiosny, czyli głównie w marcu i kwietniu. Może ono trwać nawet kilka tygodni. Lekarze nazywają to schorzenie syndromem...
Ciężarna z niemowlakiem
Zasady żywieniowe, którymi powinny się kierować przyszłe mamusie są zależne od wieku ciąży. Zawsze musimy jednak pamiętać, że to co trafia do naszego brzuszka jest też pokarmem dla maleńkiego lokatora, który się w nim rozwija....
Czy masło orzechowe jest zdrowe dla dzieci? Temat masła orzechowego w diecie dzieci wzbudza wiele pytań. Jedni uważają, że nie powinno się go podawać maluchom, gdyż mogą uczulać, inni zaś twierdzą, że masło orzechowe warto...
Odpowiedni ubiór zimą Lekarze przestrzegają przed nieodpowiednim ubiorem w czasie mrozów. Szczególnie młodzi ludzie narażają się na choroby, nosząc krótkie kurtki, odkryte kostki oraz zapominając o czapce i rękawiczkach. Narażanie...
Po pierwsze należy sobie zadać pytanie czym jest gluten. Gluten to białko znajdujące się w zbożach. W takim razie w czym jest gluten? Znajdziemy go w życie, owsie, pszenicy, jęczmieniu, orkiszu, pszenżycie, pszenicy płaskurce i kamucie. Są to zboża używane w większości...
Familie.pl: To naturalne, że zaraz po porodzie wszystkie nasze myśli krążą wokół noworodka i… często zapominamy myśleć o sobie. Jak znaleźć równowagę?
Jakie owoce podawać dzieciom? Rozszerzanie diety zwykle zaczynamy w 5.-6. miesiącu. Na początku możemy dziecku zaproponować warzywo, owoc lub kaszkę - nie ma znaczenia, co będzie pierwsze. Najczęściej...
Zaparcia mogą się nam przydarzyć sporadycznie, albo występować w wyniku niewłaściwej diety, czy choroby. O ile dwa pierwsze przypadki można spróbować rozwiązać domowymi sposobami na zaparcia, o tyle zaparcia nawracające, przedłużające się lub wywołane czynnikiem chorobowym zawsze warto skonsultować...
Dyskomfort ze strony ucha, nosa, gardła – najczęstsze przyczyny Każdy rodzic, którego pociecha uczęszcza do przedszkola lub szkoły, wie, że trzeba liczyć się z tym, że raz na jakiś czas dziecko wraca do domu z niewyraźną miną. Zdarza się to zwykle w sezonie jesienno-zimowym,...
Matka karmiąca powinna starannie selekcjonować leki i suplementy, które zamierza przyjmować. Czasem wskazaniem jest stan zdrowia, innym razem niedobory pierwiastków, minerałów oraz witamin. Niektóre preparaty są w czasie laktacji zakazane głównie dlatego, że w organizmie podlegają przemianom, a potem...
Kluczowym elementem zdrowia niemowlaka jest dobra odporność. Dlatego tak ważne jest jej kształtowanie od samego początku. Dlaczego? Układ immunologiczny noworodka nie jest jeszcze w pełni ukształtowany. Po tym jak maluszek był całkowicie bezpieczny w łonie...
Często osłabiony układ odpornościowy sprawia, że przyszła mama może stać się łatwym celem dla zarazków. Kobiety w ciąży są mniej odporne i bardziej niż przed ciążą narażone na infekcje przenoszone przez innych: przeziębionego partnera czy...
W 1986 roku Carlo Petrini –włoski krytyk kulinarny, założył organizację SLOW FOOD, która nie tylko przeciwstawia się odżywianiu za pomocą fast foodów, lecz także zwraca uwagę na zdrowe aspekty diety i regionalną kuchnię. Od tego czasu na całym świecie rośnie ruch ekologiczny...