Złote mleko to niezwykły napój naturalnie wspierający odporność. To szczególnie ważne, gdy jest się mamą karmiącą - niedospaną, niedożywioną i wiecznie zmęczoną. Złote mleko postawi młodą mamę na równe nogi, doda energii i zadba o zdrowie. Na czym polega fenomen złotego mleka? Tajemnicą...
Ile mam, tyle metod rozszerzania diety niemowlaka. Dodając do tego różnej maści "dobre rady" osób z zewnątrz, jak i fanatycznych wyznawców "jedynej słusznej metody rozszerzania diety niemowlaka", robi się z kwestii jedzenia istny kogel-mogel. Nie traćmy zdrowego rozsądku. Znajdźmy swój sposób na bezstresowe...
1. Mleko mamy podstawą diety niemowlęcia Pierwszym pokarmem dziecka po narodzinach zazwyczaj jest mleko mamy, które w początkowym okresie życia dostarcza młodemu organizmowi składniki odżywcze, w tym witaminy i składniki mineralne...
Komponowanie diety małego dziecka jest dużym wyzwaniem dla rodziców. Emocje z tym związane wynikają również ze świadomości wpływu, jaki ma żywienie na późniejszy rozwój małego organizmu od pierwszych dni życia dziecka. Trzeba pamiętać, że podstawą...
Warzywa i owoce znajdują się u podstawy piramidy żywieniowej, tuż za aktywnością fizyczną. Zaleca się, aby spożywać 5 porcji warzyw i owoców dzienne, z czego warzywa powinny stanowić 3-4 porcje. Najlepszym sposobem na spełnienie tego wymagania, jest ich dodatek do każdego...
Podczas ciąży w organizmie kobiety zachodzi wiele zmian, nie tylko wizualnych, ale też tych niewidocznych, związanych między innymi z gospodarką hormonalną. Jest to czas szczególnej troski o zdrowie swoje i swojego nienarodzonego dziecka, datego też dobra dieta w ciąży i prawidłowe odżywianie, to...
Kaszka dla niemowląt jest jednym z pierwszych pokarmów, które można podawać dziecku, ponieważ ma ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju małego człowieka i skutecznie usprawnia procesy trawienne. Kaszka dla niemowląt – kiedy zacząć? Na...
Produkty zakazane w ciąży Kobiety w ciąży są bardziej narażone na zatrucia pokarmowe wywołane między innymi bakteriami salmonelli i listerii. Bakterie te przedostają się przez barierę łożyskową i są bardzo niebezpieczne dla płodu! To dlatego wśród produktów zabronionych...
Warto podkreślić fakt, iż przyswajalność cynku m.in. z produktów mlecznych w organizmie sięga nawet 60%, podczas gdy z produktów roślinnych jest utrudniona ze względu na obecność fitynianów, szczawianów i błonnika które wspólnie z cynkiem tworzą trudno przyswajalne związki. Cynk stanowi składnik...
Żelazo w organizmie wpływa na zdolność wiązania się hemoglobiny z tlenem, dzięki czemu tkanki mogą oddychać i prawidłowo funkcjonować, dlatego tak ważna jest dieta bogata w żelazo. Największą zawartość żelaza w organizmie wykazuje oczywiście hemoglobina, ale znajdziemy je również...
Uwaga! Szpitalne menu. Nie na wszystkich oddziałach położniczo-noworodkowych żywienie kobiet tuż po porodzie jest dobrze przemyślane. Często w skład potraw wchodzą produkty (np. smażone mięso) i przyprawy (ocet, kwasek...
MIT: Aby zapobiec niedoborom jodu w okresie ciąży wystarczy spożywać sól jodowaną
Zmiany skórne, symptomy astmy, czy zapalenia...
Zaczynając od około 6. miesiąca życia, niemowlę stopniowo powinno otrzymywać różnorodne pokarmy, które uzupełnią jego dotychczasową dietę mleczną. Jednak warto pamiętać, że nie każde dziecko rozwija się w ten sam sposób, dlatego zawsze należy skonsultować się z pediatrą i obserwować reakcje malucha...
Suplementacja witamin i składników mineralnych jest szalenie ważna już od pierwszych dni życia maluszka. Karmione mlekiem mamy, przez pierwszych 6 miesięcy życia niemowle otrzymuje wszystko, czego mu potrzeba do prawidłowego rozwoju. Po 6 miesiącach wprowadzamy rozszerzanie diety. Co z domowego zielnika...
Już 29 listopada, w Olsztynie, zaproszeni goście będą mogli wziąć udział w mlecznym śniadaniu razem z Kotem Mleczysławem. W ramach kampanii „Mamy kota na punkcie mleka” odbędzie się konferencja prasowa, na której zaproszeni eksperci opowiedzą, jak ważne w codziennej...
Dieta przy biegunce u dziecka - przyczyny biegunki Biegunkę najczęściej wywołują wirusy...
Wiele funkcji wapnia Szacuje się, że w Polsce spożycie wapnia wynosi jedynie 60% ilości zalecanej. Jest to o tyle zła informacja, że wapń pełni w Twoim organizmie wiele rozmaitych funkcji. Jest niezbędny do prawidłowej pracy serca i układu naczyniowego, przewodzi bodźce...