Piękna, wiosenna pogoda zachęca do spacerów. Niestety już nawet w parku czy we własnym ogródku nie możemy czuć się bezpieczni. Powodem takiej sytuacji są wyjątkowo aktywne w tym roku kleszcze, które licznie atakują zarówno ludzi, jak i zwierzęta.
Są produkty, które bezpośrednio przyczyniają się do rozwoju nowotworów w organizmie człowieka, są też takie które mogą mieć wpływ pośredni. Na szczęście większość potraw i produktów uznajemy za bezpieczne dla zdrowia. Tak czy inaczej, istnieje grupa produktów, których lepiej...
W czasie połogu, czyli przez pierwsze 6 tygodni po porodzie w organizmie kobiety cofają się zmiany jakie zaszły w czasie ciąży i porodu. Jest to czas regeneracji i dochodzenia do siebie, ale równocześnie czas intensywnej opieki nad noworodkiem, który jest niezwykle absorbujący...
Miód od wieków wykorzystywany jest w leczeniu wielu schorzeń. Uważany za naturalny antybiotyk ze względu na swoje właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze znajduje zastosowanie w leczeniu przeziębień, grypy, wspomaga pracę serca, usprawnia trawienie, odżywia mózg, zwiększa...
Najczęściej chorują na nią pacjenci cierpiący na różnego rodzaju choroby, których leczenie wymaga przyjmowania dużej ilości antybiotyków o działaniu ekspansywnym na cały organizm. Kandydoza wywoływana jest przez drożdżaki, głównie należące do grupy Candida albicans. Grzyby po dostaniu się do osłabionego...
Nie zawsze częste wypróżnianie jest biegunką. W zależności od tego, czy maluch jest karmiony wyłącznie piersią, czy otrzymuje mleko modyfikowane, o tej przypadłości można mówić wówczas, gdy: zwiększa się liczba oddawanych stolców w porównaniu z dotychczasową częstością wypróżniania, zmienia...
Oprócz diety i odpoczynku, mogą nam przyjść z pomocą suplementy. Jakie? O tym rozmawiamy z Radosławem Czaplejewiczem – prezesem firmy Genoscope. Sezon jesienno-zimowy sprzyja obniżeniu...
Zapalenie piersi słuszne kojarzone jest z okresem karmienia niemowlęcia – aż 95% przypadków dotyczy tzw. połogowego zapalenia sutka. Schorzenia nie...
Jak czytać etykiety? Ta umiejętność, to podstawa udanych zakupów. Kiedy zaczynamy dokonywać świadomych wyborów zakupowych? Często jest tak, że dopiero po pojawieniu się w domu dziecka, zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy. Spada na nas odpowiedzialność za młodego człowieka i zaczynamy zastanawiać...
Zaparcie to bardzo powszechna dolegliwość. O zaparciach mówimy wtedy, kiedy mamy problemy z oddaniem stolca. Towarzyszy temu często dyskomfort w obrębie przewodu pokarmowego – wzdęcia, uczucie pełności, rozpierania, czy nawet bólu. Jak często powinniśmy oddawać stolec? Przynajmniej...
Problem dotyka w przeważającej części kobiety, które zmagają się z nim nawet 50 razy częściej od mężczyzn. Największa częstotliwość zachorowań notowana jest w przedziale wiekowym 16-35 lat. Częstotliwość zachorowań u mężczyzn, zwiększa się z kolei po 60 roku życia, przy...
Najbardziej skuteczne na zaparcia są farmaceutyki, jednak zanim sięgniemy po medykamenty, warto sprawdzić kilka faktów — kto jest najbardziej narażony na tę przykrą dolegliwość oraz jak należy działać, zanim pojawią się kłopoty z wypróżnianiem. Po pierwsze: co to są zaparcia i co...
Gdy po raz pierwszy widzimy swoje dziecko, trzymamy je, przytulamy widzimy je jako najpiękniejszy dar jaki tylko mogliśmy otrzymać. Nie ma znaczenia czy maluch ma jeszcze resztki mazi płodowej, czy nie. Tymczasem warto nie spieszyć się z pierwszą kąpielą, ponieważ ta białawo-żółtawa...
Zdarzają się lekarze, czy kosmetyczki, którzy uczulają swoich podopiecznych przed tym, by nie wystawiali się na słońce. Tak leki, jak zabiegi kosmetycznę mogą być bowiem powodem odczynów fototoksycznych i reakcji fotoalergicznych. Inni jednak wierzą w to, że pacjent, czy...
Trądzik u dorosłych w największym stopniu dotyczy kobiet, szczególnie po ciąży oraz przy stosowaniu środków antykoncepcyjnych. Chociaż objawy są podobne to przyczyny powstawania trądziku u dorosłych różnią się od trądziku młodzieńczego. Pojawienie się...
Przebarwienia na twarzy to głównie problem kobiet, chociaż u mężczyzn też się zdarzają, zwłaszcza te po trądziku. Przebarwienia powstają na skutek nierównomiernego rozkładania się barwnika skóry (melaniny), który w większej ilości gromadzi się na danym obszarze tworząc...
Ciąża to czas, który wymaga szczególnej uwagi- także jeśli chodzi o kwestie związane z troską o własne piękno i lepsze samopoczucie. W oczekiwaniu na dziecko okazać się bowiem może, że musimy zmierzyć się z problemami, z którymi wcześniej nie miałyśmy do czynienia. Najważniejsze...
Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnie źródłem zatruć listeriozą w pięciu krajach w Europie: Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i
Superfood to nazwa określająca żywność nieprzetworzoną, naturalną, bez dodatków substancji konserwujących czy polepszaczy smaku. Taka żywność jest bardzo zdrowa i posiada wiele cennych dla organizmu człowieka substancji odżywczych oraz witamin i minerałów....
Dlaczego warto zastąpić sól zamiennikami? W wysoko przetworzonych artykułach spożywczych jest mnóstwo soli. Ponadto większość z nas ma nawyk dosalania potraw. Tymczasem zapotrzebowanie na sól w codziennej diecie jest niezwykle niskie....