Polskie superfood: TOP 7 superżywność na wyciągnięcie ręki! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Polskie superfood: TOP 7 superżywność na wyciągnięcie ręki!

Polskie superfood: TOP 7 superżywność na wyciągnięcie ręki!

Autor zdjęcia/źródło: Polskie superfood, superżywność @ pixabay.com

Zdrowa żywność na stałe wchodzi do menu. Ae superfood to nie tylko obco brzmiące nasiona chia, quinoua czy spirulina. Polskie superfood posiadają takie samo bogactwo cennych witamin i minerałów co te zagraniczne, a są łatwiej dostępne i tańsze, a także idealnie dostosowane do naszych potrzeb. Poznaj najważniejsze z nich.

Superfood to nazwa określająca żywność nieprzetworzoną, naturalną, bez dodatków substancji konserwujących czy polepszaczy smaku. Taka żywność jest bardzo zdrowa i posiada wiele cennych dla organizmu człowieka substancji odżywczych oraz witamin i minerałów. Mianem superfood określa się więc produkty posiadające niemal same korzyści dla zdrowia, bez skutków ubocznych. Jednak nie tylko produkty w opakowaniach z napisem „superfood” zaliczają się do tego typu żywności. Nazwa „superfood” została stworzona na potrzeby handlu nic więc dziwnego, że ładnie zapakowana spirulina opatrzona wielkim napisem „SUPERFOOD” i przydomkami „eko”, „bio” czy „organic” kusi nas bardziej niż zwykły czosnek na straganie. Prawda jest jednak taka, że oba te produkty należą do kategorii superżywności. Warto korzystać z tego, co rośnie na naszym własnym terenie, bo jego skład i właściwości są idealnie dostosowane do naszych potrzeb. Nie chodzi mi o to, żeby nie zajadać się ciasteczkami z nasionami chia czy nie robić sobie koktajli z chlorellą, ale wśród zachwytów nad zagraniczną superżywnością nie zapominajmy o naszej rodzimej. Bezwzględnie nasuwa się tu stare powiedzenie: „cudze chwalicie, swego nie znacie” – poznaj więc nasze polskie superfood i korzystaj z ich cennych właściwości.

Polskie superfood – CZOSNEK

Mimo niepozornego wyglądu i nieprzyjemnego zapachu czosnek to najzdrowsze superfood wyróżniające się niezliczonymi właściwościami leczniczymi. Wspomaga on układ odpornościowy, zwalcza bakterie i wirusy, nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Zawiera potas, magnez, żelazo, fosfor. Lotne związki siarki i olejki eteryczne pozytywnie wpływają na układ oddechowy zapobiegając infekcjom. Chroni także przed ryzykiem zawału czy udaru, ponieważ wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i ułatwia przepływ krwi. Zwalcza wolne rodniki, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia, a dzięki zawartości witamin i minerałów poprawia wygląd skóry – działa więc odmładzająco.

 Polskie superfood – SIEMIĘ LNIANE

Siemię lniane to przede wszystkim błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe. Ułatwia ono trawienie, działa przeciwzapalnie i zapobiega rozwojowi nowotworów. Obniża poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Nasiona siemienia można spożywać w całości jako dodatek do pieczywa czy płatków śniadaniowych, ale bardziej wskazane jest zmielenie ich tuż przed spożyciem i zalanie ciepłą wodą. Taki kisiel działa osłaniająco na gardło oraz przewód pokarmowy.

Polskie superfood – ŻURAWINA

Właściwości tych małych, czerwonych owoców są niezliczone. Zawiera ona antyoksydanty chroniące przed wolnymi rodnikami, dzięki temu ma właściwości przeciwnowotworowe i odmładzające. Działa wygładzająco i liftingująco na skórę. Silne działanie przeciwbakteryjne wykorzystywane jest w walce z infekcjami układu moczowego, a także stanami zapalnymi w jamie ustnej. Beta-karoten, witamina C i flawonoidy regulują poziom cholesterolu, zapobiegając zatorom żylnym i zawałom serca, wspomagają również układ immunologiczny.

Polskie superfood – DZIKA RÓŻA

Owoce dzikiej róży to bomba witaminowa. Posiadają one szczególnie dużą zawartość witaminy C. W 100 g owoców znajdziemy 500 mg tej witaminy. Dzienne zapotrzebowanie na nią to 70 mg, czyli w garści owoców dzikiej róży znajduje się jej ponad 7 razy więcej! Witamina C działa przeciwnowotworowo, mobilizuje również układ odpornościowy do walki z drobnoustrojami. Wyciągi z dzikiej róży stosuje się w nadciśnieniu, chorobach serca oraz przewodu pokarmowego. Dzika róża działa także uspokajająco, niweluje zmęczenie i ułatwia zasypianie. Owoce zawierają oprócz witaminy C, także witaminy A, B1, B2, E, K, a ponadto kwas foliowy, flawonoidy, garbnik oraz pektyny. Z owoców robi się soki i nalewki, a płatki róży wykorzystywane są głównie do produkcji kosmetyków i perfum, ale stosuje się je również w leczeniu niestrawności i bólu gardła.

Polskie superfood – CZARNA PORZECZKA

Garść owoców czarnej porzeczki to podwójna dawka dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Warto więc po nią sięgać zamiast suplementów, zwłaszcza teraz, gdy jest na nią sezon. Witamina C wraz z flawonoidami zawartymi w owocach czarnej porzeczki zapobiega rozwojowi nowotworów, spowalnia procesy starzenia oraz oczyszcza organizm z toksyn. Porzeczka zawiera również dużą ilość witaminy A, która ma pozytywny wpływ na ostrość widzenia. Obecność garbnika reguluje pracę układu pokarmowego i działa antyseptycznie, hamuje rozwój drobnoustrojów odpowiedzialnych m. in. za wywoływanie biegunki. Leczniczo wykorzystuje się również liście czarnej porzeczki do leczenia ran i ukąszeń owadów.

Polskie superfood - JABŁKA

To bogactwo witaminy C, która usuwa wolne rodniki i zapobiega tym samym uszkodzeniom komórek. Mobilizuje także układ immunologiczny do obrony przed drobnoustrojami. Jabłka zawierają dużo błonnika ułatwiającego trawienie i przyspieszającego przemianę materii. Pektyny zawarte w jabłkach działają detoksykująco, natomiast przeciwutleniacze zapobiegają powstawaniu zmian nowotworowych, miażdżycy i chorób serca. Poza tym polskie jabłka są niskokaloryczne i bardzo smaczne oraz lekkostrawne. Można je podawać już niemowlakom na początku rozszerzania diety. Gotowane jabłka leczą biegunkę u dzieci i niestrawność u dorosłych. Jednak najwięcej właściwości zdrowotnych i witamin jest w surowych, nieobranych owocach. W skórce znajduje się największa ilość flawonoidów, które działają przeciwnowotworowo, a tuż pod nią znaczna ilość witaminy C.

To tylko niewielki wybór z ogromu naszej rodzimej superżywności. Polskie superfood posiadają szereg korzystnych dla organizmu człowieka właściwości. Warto więc sięgać po nie zwłaszcza w sezonie, gdy są dostępne świeże, prosto z pola czy sadu, przewiezione najwyżej kilkadziesiąt kilometrów i zebrane poprzedniego dnia.

ZOBACZ TAKŻE:

Syrop z czosnku, czyli idealny eliksir na przeziębienie!>>

TOP 10 Najsmaczniejsze produkty regionalne i tradycyjne – SMAKI POLSKI>>