SZYBKIE CIASTKA OWSIANE
Składniki:
- 2 szklanki płatków,
- 1 ½ szklanki mąki
- 2 jajka
- Cukier wedle uznania
- 100g roztopionego masła
- ½ łyżeczki proszku
- Ulubione dodatki łakomczucha np. orzechy, kawałki czekolady, rodzynki
Wykonanie:
Wymieszać składniki w misce. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Rozłożyć masę w kuleczkach na blaszce np. łyżką. Piec ok. 10 minut. Przechowywać w specjalnym pojemniczku, tam gdzie ręka dziecka nie sięga.
PALUSZKI MIODOWE
Składniki:
- 5 g świeżych drożdży
- 150g mąki pszennej
- 70ml ciepłej wody
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju
- Dodatkowo: miód
Wykonanie:
Rozpuścić drożdże. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Ciasto nie może być za wilgotne i klejące. Formuj paluchy rolując kawałki ciasta na desce. Piecz przez 12 minut w 210 stopniach. Podawaj z miodem lub inną zdrową maczanką.
Zostają jeszcze marchewki, jabłka, banany, orzechy, śliwki, daktyle – jak Twoje dziecko będzie jadło Ci je z ręki, zostaniesz mistrzynią świata! Pamiętaj jednak, ze jeśli nie spróbujesz, nigdy się nie dowiesz, czy rzeczywiście nie da się u malca wyrobić nawyku zdrowych przekąsek. Kiedyś Ci za to podziękuje.
Zdj. Zdrowe przekąski dla dzieci @ pixabay.com