Zdrowe obiady tylko w domowej kuchni! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Zdrowe obiady tylko w domowej kuchni!

Zdrowe obiady tylko w domowej kuchni!

Autor zdjęcia/źródło: Zdrowe obiady@pixabay.com

Obiad nie musi być ani pracochłonny, ani kosztowny żeby był zdrowy. Jeśli będziemy przyrządzać posiłki w oparciu o sezonowe warzywa, zrezygnujemy z dużych ilości tłuszczu i wybierzemy na obiadowe dania chudsze mięsa. Z pewnością nie ucierpi na tym nasz budżet a my i nasi najbliżsi będziemy zdrowsi.

Co to znaczy zdrowy obiad?  To taki, który nie ma za dużo kalorii ale za to posiada wysokie wartości odżywcze. Pozbądźmy się zatem starych nawyków i zastąpmy niektóre produkty. Z innych używanych przez nasze babcie powinnyśmy w ogóle zrezygnować.

  • Zupy przyrządzajmy na bazie świeżych warzyw, bez dodatku mięsa czy kości.
  • Zamiast śmietany użyjmy jogurtu
  • Do drugiego dania zawsze podawajmy gotowane warzywa i rozmaite surówki
  • Przyrządzajmy chude mięsa. Najlepiej drób lub wołowe.
  • Jedzmy przynajmniej dwa razy w tygodniu rybę i raz danie jarskie.
  • Zrezygnujmy z deserów. Możemy nimi zastąpić wczesny podwieczorek

Zupa krem z pieczonej marchewki


Składniki:

  • 5 dużych marchewek
  • 4 ziemniaki  
  • 1 niewielka cebula,
  • kilka łyżeczek mleczka kokosowego
  • pestki dyni i natka pietruszki do dekoracji

Składniki marynaty:

  • 2 łyżki oliwy
  • 5 łyżek wody
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy (miąższu można również użyć),
  • 2 łyżeczki mieszanki suszonych warzyw
  • po 1/2 łyżeczki kurkumy i kminku
  • po szczypcie ostrej papryki, soli i pieprzu

Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Marchew, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę.
2. Pokrojone warzywa umieszczamy w brytfance
3.  Mieszamy ze sobą składniki marynaty i zalewamy nie warzywa.
4. Dokładnie mieszamy i pieczemy w temperaturze 200 st.C. przez ok. 30 minut. PO 15 minutach zamieszajmy warzywa.
5. Wyjęte z piekarnika warzywa miksujemy na gładki krem z 600 ml ciepłe wody.
6. Dodajemy mleczko kokosowe i miksujemy jeszcze przez chwilę.
7. Na talerzu zupę dekorujemy  natką pietruszki i pestkami dyni.