Co to znaczy zdrowy obiad? To taki, który nie ma za dużo kalorii ale za to posiada wysokie wartości odżywcze. Pozbądźmy się zatem starych nawyków i zastąpmy niektóre produkty. Z innych używanych przez nasze babcie powinnyśmy w ogóle zrezygnować.
- Zupy przyrządzajmy na bazie świeżych warzyw, bez dodatku mięsa czy kości.
- Zamiast śmietany użyjmy jogurtu
- Do drugiego dania zawsze podawajmy gotowane warzywa i rozmaite surówki
- Przyrządzajmy chude mięsa. Najlepiej drób lub wołowe.
- Jedzmy przynajmniej dwa razy w tygodniu rybę i raz danie jarskie.
- Zrezygnujmy z deserów. Możemy nimi zastąpić wczesny podwieczorek
Zupa krem z pieczonej marchewki
Składniki:
- 5 dużych marchewek
- 4 ziemniaki
- 1 niewielka cebula,
- kilka łyżeczek mleczka kokosowego
- pestki dyni i natka pietruszki do dekoracji
Składniki marynaty:
- 2 łyżki oliwy
- 5 łyżek wody
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy (miąższu można również użyć),
- 2 łyżeczki mieszanki suszonych warzyw
- po 1/2 łyżeczki kurkumy i kminku
- po szczypcie ostrej papryki, soli i pieprzu
Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Marchew, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę.
2. Pokrojone warzywa umieszczamy w brytfance
3. Mieszamy ze sobą składniki marynaty i zalewamy nie warzywa.
4. Dokładnie mieszamy i pieczemy w temperaturze 200 st.C. przez ok. 30 minut. PO 15 minutach zamieszajmy warzywa.
5. Wyjęte z piekarnika warzywa miksujemy na gładki krem z 600 ml ciepłe wody.
6. Dodajemy mleczko kokosowe i miksujemy jeszcze przez chwilę.
7. Na talerzu zupę dekorujemy natką pietruszki i pestkami dyni.