Wielkanocne nowości na Twoim stole!
Opublikowany przez:
Redakcja Familie
Redakcja
2016-03-01 10:33:51
Te święta nie tylko mogą być pyszne, lecz także możesz uczynić je wyjątkowymi! Sprawdź nietypowe potrawy jakie w tym roku mamy odwagę serwować naszym rodzinom. Wyboru dokonał cały zespół familie.pl. Czy Ty też jesteś gotowa na wybór?
WYBÓR MONIKI - PASZTECIKI Z MIĘSEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM
SKŁADNIKI 6 PORCJI, OK. 18 SZTUK
- 70 g chałki lub bułki
- 80 ml mleka
- 250 g mielonej łopatki wieprzowej
- 250 g filetu z indyka
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1 i 1/2 łyżki sosu sos worcestershire
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 270 g ciasta francuskiego
- 2 jajka
- 3 łyżki sezamu
Zdjęcie: Pixabay.com
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU:
- Chałkę zalać mlekiem i namoczyć przez ok. 10 minut. Włożyć ją do pojemnika melaksera i rozmiksować na papkę.
- Dodać mieloną łopatkę, pokrojony na kawałki filet z indyka, chrzan, sos worcestershire, majeranek i razem dokładnie poszatkować. Zdjęcie: Pixabay.com
- Dodać 1 jajko i doprawić wszystko solą oraz pieprzem. Zmiksować.
- Układać wałek z nadzienia wzdłuż krótszego brzegu ciasta wykorzystując 1/3 nadzienia, zawinąć roladkę i przyciąć ciasto, zlepić łączenie. Znów powtórzyć z kolejną porcją nadzienia i ciasta, przyciąć. Z pozostałej 1/3 ciasta i nadzienia zrobić to samo.
- Otrzymamy 3 roladki. Można też kwadratami ciasta wykładać posmarowane olejem wgłębienia do muffinów, do środka wkładając farsz.
- Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, a w muffinach również farsz. Posypać sezamem i szczyptą majeranku.
- Rolady pokroić na kawałki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora