Pomysł na niedzielny obiad -
Zapiekanka makaronowa
Składniki:
- 500 g makaronu rurki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 słoik przecieru pomidorowego
- 250 g startego sera
- 2 czerwone cebule
- 1 puszka kukurydzy
- 200 ml śmietany
- 1 jajko
- 2 łyżki natki pietruszki
- oliwa
- sól, pieprz
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Makaron gotujemy al dente.
- Do odcedzonego makaronu dodajemy tuńczyka, kukurydzę, połowę sera oraz drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Jajko mieszamy ze śmietaną, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Formę do zapiekanki smarujemy oliwą, wykładamy makaron i zalewamy sosem.
- Całość posypujemy startym serem i zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180 st.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Zupy dietetyczne, czyli ciepło i lekko zimą!>>
WIĘCEJ PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ>>