Opublikowany przez: monika.g 2015-05-12 16:58:29
(pixabay.com @ owoce egzotyczne)
Granat
pochodzi z południowo-zachodniej Azji. Pokryty purpurową, fioletową, czasem brązową twardą łupiną, okrągły owoc, w środku składa się z segmentów wypełnionych galaretowatymi czerwonymi kuleczkami, w których znajdują się jadalne białe pestki. Owoce można jeść na surowo. Aby dostać się do miąższu trzeba przekroić je na pół wzdłuż i wyjadać łyżeczką. Sok granatu jest zarazem słodki i lekko cierpki. Może zastępować sok z cytryny, ale jest od niego słodszy. Granaty zawierają kwasy organiczne, żelazo, wapń, potas, fosfor, witaminę C.
Zastosowanie: Owoc dodaje się do sałatek, a z soku zw. grenadyną zrobi się sorbet, wino, jest również składnikiem wielokolorowych drinków, np. Tequila Sunrise.
Sałatka pomarańczowa z granatem
Składniki:
Winegret:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Rukolę opłukacz na sitku, odcedź, osusz i wyłóż na talerz. Pomarańcze obierz i wyfiletuj (ostrym nożem wykrój cząstki miąższy pomiędzy błonkami). Owoc granatu pokrój na ćwiartki i wyłuskaj ziarenka. Orzechy włoskie lekko zrumień na patelni, posiekaj. Składniki winegretu wymieszaj w miseczce. Do rukoli dodaj cząstki pomarańczy, posyp granatem i orzechami włoskimi. Przed podaniem skrop winegretem.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
mamadwojga 2015.05.17 09:07
Sałatka z granatem.... omniom mniom .... Ale mi się zachciało takiego przysmaku....
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.