Przeciętny zdrowy i dietetyczny obiad ma średnio 400 kcal. Na obiadowym talerzu zazwyczaj nie może zabraknąć mięsa, węglowodanów w postaci makaronu, ryżu czy kartofli oraz surówki i sałatki. Skomponujmy zatem smaczne dania obiadowe i przyrządźmy je trzymając się dietetycznych reguł.
Pstrąg pieczony w folii z ziemniakami i sałatą
Składniki:
- 2 filety z pstrąga
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 1 papryka czerwona
- sól, pieprz i imbir
- 2-3 wiórki masła
- 40 dag kartofli równej wielkości
- łyżka oleju
- główka sałaty
Składniki na sos do sałaty:
- 2 łyżki oliwy
- po szczypcie soli i pieprzu
- po łyżeczce przyprawy włoskiej do sałatek, musztardy i syropu malinowego
Przygotowanie KROK po KROKU:
- Filety oprószmy imbirem, solą i pieprzem oraz ułóżmy każdy oddzielnie na kawałkach folii aluminiowej
- Na filetach połóżmy plastry cebuli, pomidora oraz paski papryki. Oraz zawińmy folię w pakieciki.
- Kartofle obierzmy, posmarujmy oliwą, oprószmy solą i ułóżmy na blasze do pieczenia.
- Pieczmy 40-50 minut w temp. 200 st. C.
- Na 20 minut przed końcem pieczenia kartofli włóżmy pakieciki z rybą
- Składniki sosu do sałaty dobrze wymieszajmy i zalejmy nim sałatę.