Nie ma lepszej możliwości na wypróbowanie nowych potraw, jak majówka! Przepisy, które Wam proponujemy z pewnością zasmakują nawet najbardziej wymagającym. Potrawy ładnie podane i (co najważniejsze) jedzone w miłym gronie, to najlepszy sposób na spędzenie długiego weekendu :)
Nim się obejrzymy będzie majówka! Poznajcie przepisy na pyszne dania:
Pikantny pieczony kurczak
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki oliwy
- 3 łyżki pikantnego sosu chilli
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 duża pokrojona w cząstki cebula
- 12 kawałków (z kośćmi i skórą) kurczaka
- 1 szklanka tartej bułki
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chilli
- 3 łyżki stopionego masła
WYKONANIE KROK PO KROKU:
Mieszamy maślankę z oliwą, sosem chilli, musztardą, czosnkiem, łyżeczką soli i pieprzem. Dodajemy cebulę i kurczaka, mieszamy, aby sos pokrył mięso. Przykrywamy, wstawiamy do lodówki (3-12 godz.). Od czasu do czasu odwracamy kurczaka w marynacie. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220°C. Mieszamy tartą bułkę z serem, mąką, tymiankiem, papryką, chilli i łyżeczką soli. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w panierce. Zostawiamy na 30 min, następnie układamy na ruszcie piekarnika, pod spód wsuwamy blachę. Pieczemy 50 min, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca. Mięso można także upiec na grillu.
Kolejny przepis TUTAJ>>