(Fast food - domowe sposoby@ flikr.com/Steven Depolo)
Zapiekanka z jajkiem
Składniki:
- 4 kromki tostów pszennych lub żytnich
- 4 plastry szynki konserwowej
- 4 plastry żółtego sera
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- łyżka pokrojonego szczypiorku
- sól do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Na dwóch kromkach tostów połóż po plastrze sera, dwa plasterki szynki i na wierzch drugi plaster żółtego sera.
- Przykryj drugą kromką
- Kanapkę posmaruj z obu stron masłem i usmaż na patelni, aż ser się rozpuści.
- Zdejmij kanapki z patelni i dodaj masła.
- Usmaż dwa jajka sadzone i połóż je na kanapkach.
- Posyp jajka pokrojonym szczypiorkiem.
- Dopraw solą do smaku
Miniburger
Składniki:
- 4 małe bułeczki z ziarnami
- upieczona pierś z kurczaka
- jajko
- 4 łyżki mąki
- łyżka masła
- łyżka bułki tartej
- łyżka posiekanej cebuli dymki
- kilka liści sałaty
- świeży ogórek
- pomidor
- kilka rzodkiewek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta curry
- pieprz i sól do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Mięso mielone wymieszaj z bułką tartą, posiekaną dymką i jajkiem. Dopraw curry solą i pieprzem.
- Uformuj małe kotleciki i usmaż na oleju (po 2-3 minuty z każdej strony)
- Bułeczki przekrój na pół, posmaruj masłem i podgrzej w piekarniku w temp. 180 st. C.
- Na połówki bułek połóż listki sałaty i kotleciki.
- Na kotlecikach połóż plasterki pomidora, ogórka, rzodkiewki.
- Przykryj wierzchami bułeczki.