Cukinia nadziewana – SPRAWDZONE PRZEPISY - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Cukinia nadziewana – SPRAWDZONE PRZEPISY

Ze względu na walory odżywcze znajduje się w pierwszej 20 najchętniej uprawianych warzyw. Prosta w przygotowaniu, ale wyjątkowa - cukinia nadziewana jest doskonałym urozmaiceniem rodzinnej diety. Przygotowałyśmy dla Was trzy zaskakujące przepisy!

Cukinia nadziewana – SPRAWDZONE PRZEPISY

Autor zdjęcia/źródło: Cukinia nadziewana @ 123RF

Zucchina bo tak mawia się na nią w jej ojczyźnie, przywędrowała do nas z Włoch. Włoska kuchnia podaje liczne przepisy w których dużą rolę odgrywa makaron. My postanowiłyśmy cukinię nafaszerować. Cukinia nadziewana nie jest nowym odkryciem i gości na naszych stołach już od dawna. Mamy jednak dla Was zaskakujące przepisy, które spodobają się całej rodzinie. Po prostu musicie spróbować!


CUKINIA NADZIEWANA FETĄ I WARZYWAMI

Składniki:

  • dwie  średnie
  • żółta papryka
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag sera żółtego
  • 10 dag fety w kostkach
  • 6 łyżek oliwy
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego
  • suszona bazylia
  • sól
  • pieprz


Wykonanie KROK PO KROKU:
Dwie cukinie płuczemy. Odcinamy wierzch, kroimy wraz z pozostałymi oczyszczonymi warzywami w kosteczkę. Podsmażamy na 4 łyżkach oliwy z czosnkiem i resztą przypraw. Studzimy. Dodajemy ser żółty pokrojony w kosteczkę oraz fetę. Z pozostałych cukinii wydrążamy miąższ, przekładamy do żaroodpornego naczynia.  Układamy w naczyniu, podlewamy bulionem. Pieczemy 35 min w temperaturze 200 st. C.

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Bardzo lubię cukinię i wszystkie cuda z niej zrobione!