Autor zdjęcia/źródło: Cukinia nadziewana @ 123RF
Zucchina bo tak mawia się na nią w jej ojczyźnie, przywędrowała do nas z Włoch. Włoska kuchnia podaje liczne przepisy w których dużą rolę odgrywa makaron. My postanowiłyśmy cukinię nafaszerować. Cukinia nadziewana nie jest nowym odkryciem i gości na naszych stołach już od dawna. Mamy jednak dla Was zaskakujące przepisy, które spodobają się całej rodzinie. Po prostu musicie spróbować!
CUKINIA NADZIEWANA FETĄ I WARZYWAMI
Składniki:
- dwie średnie
- żółta papryka
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag sera żółtego
- 10 dag fety w kostkach
- 6 łyżek oliwy
- 1/3 szklanki bulionu warzywnego
- suszona bazylia
- sól
- pieprz
Wykonanie KROK PO KROKU:
Dwie cukinie płuczemy. Odcinamy wierzch, kroimy wraz z pozostałymi oczyszczonymi warzywami w kosteczkę. Podsmażamy na 4 łyżkach oliwy z czosnkiem i resztą przypraw. Studzimy. Dodajemy ser żółty pokrojony w kosteczkę oraz fetę. Z pozostałych cukinii wydrążamy miąższ, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Układamy w naczyniu, podlewamy bulionem. Pieczemy 35 min w temperaturze 200 st. C.