Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować.Lekkostrawne dyniowe dania nie obciążają przewodu pokarmowego i wspomagają leczenie chorób układu krążenia.
Co można zrobić z dyni? – właściwości odżywcze
Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu, ta, która kojarzy nam się głównie z amerykańskim świętem Halloween. Im kolor miąższu dyni intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Dynie zawierają dużo witaminy A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A i to właśnie dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor. Witamina A zapobiega krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami. Witamina E ma bardzo korzystny wpływ na cerę – utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry i zwalcza wolne rodniki.
Dynia jest zalecana jako środek odkwaszający, moczopędny, żółciopędny.Gotowana lub surowa dynia usprawnia układ pokarmowy, zwalcza zaparcia, wspomaga leczenie chorób krążenia z towarzyszącymi im schorzeniami wątroby. Nawet dla osób z tzw. delikatnym żołądkiem dynia rozgotowana jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna. Warto również wspomnieć, że miąższ dyni działa przeciwwymiotnie u kobiet w ciąży.
Co można zrobić z dyni? – najlepsze przepisy
Muffinki z dynią i cynamonem
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,3 łyżeczki imbiru mielonego
- 15 dag dyni
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 2 jabłka
- cukier puder (do dekoracji)
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Dynię bez skóry i nasion zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier kryształ i cukier wanilinowy. Dodać imbir i cynamon. Wszystko razem wymieszać.
- Do drugiej miski wbić jajka, wlać olej, dodać mleko. Płynne składniki zmiksować. Włożyć startą dynię.
- Do mokrych składników wsypać suche. Całość niedokładnie wymieszać.
- Papilotki ułożyć w foremkach muffinowych, włożyć po łyżce ciasta. Nałożyć do każdej po kilka kawałeczków jabłka. Przykryć ciastem do 2/3 wysokości. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut.
- Upieczone ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.
Hummus z dyni
Składniki:
- 1/2 szklanki ciecierzycy namoczonej na noc
- 100-200 g upieczonej dyni pokrojonej na kawałki
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki tahiny, najlepiej z niełuskanego sezamu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka oleju lnianego
- woda
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Ciecierzycę płuczemy, zalewamy świeżą wodę, wsypujemy sodę, zagotowujemy. Zbieramy pianę, dalej gotujemy po przykryciem na małym ogniu aż całkowicie zmięknie.
- Odcedzamy, ewentualnie zachowując nieco płynu. Wszystkie składniki mielimy w blenderze uzupełniając wodą do uzyskania pożądanej konsystencji.