Ketchup
Mój partner jest największym zwolennikiem ketchupu jakiego świat jeszcze nie widział, dlatego właśnie kiedyś wpadłam na pomysł, by ketchup zrobić samodzielnie i… posmakowało. Kiedy tylko mam zatem chwilę, robię pyszny ketchup sama:
- 2 puszki pomidorów lub kilogram świeżych,
- ząbek czosnku,
- ½ cebuli,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki oliwy,
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki musztardy
- Sól, pieprz, a jeśli wolisz naprawdę ostry ketchup papryczka chilli
Zagotuj pokrojone pomidory. Dodaj cieniutko pokrojoną cebulę, wyciśnij czosnek. Dodaj papryczkę chilli, jeśli lubisz. Dodaj musztardę, ocet, cukier i oliwę. Dopraw solą i pieprzem. Podgotuj a następnie zblenduj. Odstaw na palnik jeszcze na pół godziny, żeby ketchup zgęstniał. Gorący wlej do szklanych buteleczek lub słoików i od razu zakręć. Przechowuj w lodówce.