Jeśli niechęć do jedzenia zdarza się od czasu do czasu, nie ma powodów do obaw. Kilkudniowy brak apetytu, po którym wraca on do normy także nie jest niepokojący. Często okazuje się, że niechęć dziecka do jedzenia spowodowana jest źle dobraną dietą. Posiłki przygotowywane dla dziecka powinny być...
Szklanka wody z sokiem z cytryny ma niewielką ilość kalorii za to dużo składników odżywczych, takich jak wapń, potas i błonnik. Zawiera śladowe ilości żelaza i witaminy A. Cytryny, tak jak inne owoce cytrusowe, mają sporą ilość witaminy C, która odmładza skórę, rozświetla ją i dodaje blasku. Działa...
Ocena przez lekarza prowadzącego stopnia ryzyka niedonoszenia ciąży następuje w wyniku przeprowadzonego wywiadu oraz badań. Pomaga to podjąć lekarzowi decyzję czy powinnaś być objęta szczególną opieką. Im wcześniej wykryjesz zagrożenie, tym szybciej możesz mu przeciwdziałać i w dużym stopniu zapobiec...
Cytryna znana jest z wielu właściwości zdrowotnych jakie posiada. Przede wszystkim jest ona źródłem witaminy C, co wpływa na wzmocnienie układu immunologicznego. Witamina C ułatwia również wchłanianie się żelaza, co pozytywnie oddziałuje na układ krążenia i obniża poziom...
Po zimie warto odświeżyć skórę całego ciała dzięki ożywczym peelingom. Nasz...
Niezdrowe jedzenie zawierające mnóstwo konserwantów, palenie czy otaczające nas spaliny są głównymi powodami zanieczyszczenia organizmu przez toksyny. Zanieczyszczenie toksynami może powodować...
Wiosenne wahania temperatury niekorzystnie wpływają na samopoczucie oraz odporność. My dorośli źle je znosimy, a co dopiero dzieci, których układ immunologiczny kształtuje się poprzez właśnie chorowanie. Aby zmniejszyć liczbę zachorowań warto jest zastosować dietę wspierającą odporność dziecka. Jak...
Olej kokosowy jest olejem roślinnym powstającym poprzez tłoczenie miąższu orzechów palmy kokosowej. Najlepszej jakości olej kokosowy to ten tłoczony na zimno i nierafinowany,...
Woda to główny składnik naszego organizmu. Nie wolno dopuścić do jej niedoborów, bo prowadzą one do zaburzeń procesów metabolicznych w organizmie i osłabienia mechanizmu usuwania niebezpiecznych...
Wybraliśmy ryby, które są smaczne, a dodatkowo mniej tłuste i mniej ościste niż karp, dzięki czemu mogą je jeść także dzieci, osoby będące na diecie oraz kobiety w ciąży, dla których dawka Omega-3 jest bardzo ważna. Karpia możemy zastąpić np. pstrągiem. Jest on rybą słodkowodną, która zawiera...
Wzrost zagrożenia infekcjami Jesienią szczególnie...
Zdrowotne właściwości aronii są niezaprzeczalne. To prawdziwa...
Kobieta w ciąży powinna stosować zdrową dietę. Wiele osób uważa, że grzyby się do niej nie zaliczają. Jest to błędne mniemanie, ponieważ posiadają one wiele substancji odżywczych i minerałów potrzebnych w diecie każdego człowieka. Również w czasie ciąży istnieją wskazania...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne...
Śliwki, tak świeże jak i suszone, dostarczają niezbędnych dla zdrowia składników, wspomagają układ pokarmowy i nerwowy, chronią przed rakiem, osteoporozą,...
Teorii jest wiele, jednak nie wszystkie są potwierdzone naukowo i nie każda jest skuteczna. Niektóre wydają się nawet absurdalne i nie są już brane pod...
Czego nie wolno jeść w ciąży? Ciąża to czas kiedy przede wszystkim buzują w Nas hormony, pojawiają się różne, czasem naprawdę bardzo dziwne zachcianki. To czas, gdy wstajemy w środku nocy z niepohamowaną ochotą na cały słoik ogórków kiszonych, po to, by od samego rana walczyć w okropnymi mdłościami....
Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę. Organizm czerpie magnez z produktów, które spożywamy, ale coraz częściej dochodzi...