Ciasto na niedzielę A szarlotkę na cieście drożdzowym robił ktoś? Podobno pycha i jakie zdrowe,Ciasto na niedzielę Dziewczyny upieką babeczki!!!Co nas nie zniszczy , to nas wzmocni.,Ciasto na niedzielę Babcia Ali napisał...
Przystawka - sałatka z pieczonym burakiem Zanim podasz główne danie, zastanów się, od czego zacząć uroczysty obiad urodzinowy. W naszej kulturze zwykle jest to zupa, jednak może przełamać ten zwyczaj i postawić na różnorodne warzywa, aby urozmaicić i wzbogacić...
Dobra patelnia do naleśników w ogromnym stopniu ułatwia ich obracanie na drugą stronę, a także samo wylewanie ciasta i jego podważanie. Czym powinny wyróżniać się tego typu akcesoria, aby korzystanie z nich było jak najbardziej przyjemne? Nieprzywierająca powłoka Jedną z najważniejszych...
Agrest, ze względu na swój nieco kwaśnawy smak, nie jest lubiany przez wszystkich. A szkoda, bo owoc ten obfituje w bogactwo witaminy C,B6, a także witaminy A i innych składników odżywczych. Co więc zrobić z agrestu? Mamy dla Was bardzo proste przepisy, bo z agrestu można...
Majowe słońce nas rozpieszcza! Nie ma się więc co dziwić, że tak wiele osób decyduje się teraz na wyjazdy za miasto, małe i duże podróże po Polsce, czy pikniki w lesie. Planując wyjazdy z dziećmi warto się przygotować, aby małych podróżników nie dopadła po drodze nuda. Dlatego wybraliśmy dla Was majowe...
Bajgle rozsławili nowojorscy żydzi, którzy przywieźli przepis na to drożdżowe pieczywo, prawdopodobnie z Krakowa. I właśnie w Nowym Jorku w porze śniadaniowej i wczesnoobiadowej kupisz je gotowe, do zjedzenia na miejscu i na wynos, w większości kawiarni, piekarni...
Jednak miejmy na uwadze, że nasz organizm nie jest workiem bez dna i posiada limity! A przy dużej ilości spożytego jedzenia możemy czuć się ciężko i mogą towarzyszyć temu nieprzyjemne objawy. Jak sobie pomóc? Dietetyk radzi: 1. Pij duże ilości wody mineralnej - często...
„Cukierek albo psikus!” – w Halloween z takim hasłem na ustach mogą nas zaskoczyć u drzwi mali przebierańcy. Aby nie zasłużyć sobie na niemiły psikus czy miano sztywniaka, warto mieć w domu pod koniec listopada zapas słodkości. Jeśli chcemy zaś zapaść...
Warzywa i owoce znajdują się u podstawy piramidy żywieniowej, tuż za aktywnością fizyczną. Zaleca się, aby spożywać 5 porcji warzyw i owoców dzienne, z czego warzywa powinny stanowić 3-4 porcje. Najlepszym sposobem na spełnienie tego wymagania, jest ich dodatek do każdego...
Wszyscy czekamy na Boże Narodzenie, bo to święta wyjątkowe, spędzane w gronie rodzinnym. Z niektórymi widujemy się raz do roku, chcemy więc jak najdłużej celebrować miłe chwile. Ale tu jest właśnie pułapka, bo większość czasu spędzamy przy stole. Świąteczne potrawy nie...
Media (czyt. reklama) zamęczają nas „magią świąt” już od niemal pierwszych dni listopada, ale to nie o taką świąteczną atmosferę chodzi. Nie wystarczy miesiąc przed świętami napatrzeć się w tv na jasne, zaśnieżone ulice, grubo ubranych przechodniów (podczas, gdy za oknem...
Zacznijmy od tego, że ser żółty jest dla dzieci wartościowy. Jest również dosyć kaloryczny. Wprawdzie w wypadku dzieci, które są w stanie spalić każdą ilość kalorii nie ma to tak dużego znaczenia, jednak najlepiej jest spożywać ser żółty na śniadanie lub przed południem. Najistotniejsze...
Już kilka dni przed świętami wiele osób zastanawia się co podać na śniadanie wielkanocne, aby było w miarę prosto, smacznie no i tradycyjnie. Zebraliśmy dla was ponad 30 propozycji na idealne wielkanocne menu śniadaniowe. Większość jest pyszna i w zgodzie z tradycją, ale są...
Święconka to tradycyjne pokarmy, które zanosimy do poświęcenia w kościele w Wielką Sobotę. Zwyczaj święcenia pokarmów kultywowany jest w Polsce i innych krajach katolickich. Warto wiedzieć, co się wkłada do koszyczka wielkanocnego. Tradycyjna...
Nie wyobrażamy sobie świątecznych mazurków, babek i ciast bez lukrowej ozdoby. Lukier to nasz przyjaciel, nie może się nie udać. Radzimy, jak zrobić pyszny i doskonały lukier! Nawet jeśli zmienimy nieco zalecane proporcje produktów i tak będziemy mieć czym polać ciasto....
Tym co przyspiesza psucie się jedzenia jest tlen oraz wysoka temperatura. Na szczęście technika przychodzi nam z pomocą w kwestii przechowywania jedzenia. Jeśli dodatkowo zastosujesz proponowane w artykule zasady, żadna część żywności świątecznej nie ulegnie zepsuciu.
Poznawanie nowych smaków przez niemowlaka to dla niego bardzo ciekawe doświadczenie. Dziecko rozwija swoje zainteresowania kulinarne oraz rozszerza wiedzę na temat różnych potraw. Nowe smaki to nowe doznania, których maluch jest bardzo ciekawy. Pozwól mu więc odkrywać...
O czym świadczą zachcianki w ciąży? Joanna Grzymisławska: Zachcianki w ciąży to temat obrośnięty wieloma mitami. Nigdy nie udowodniono na przykład zależności pomiędzy...
Długi spacer Nic nie przytłacza bardziej niż wielogodzinne siedzenie w domu bez dopływu...
Dania wielkanocne nie są potrawami postnymi, a wręcz przeciwnie. Pieczone mięsa, duże ilości majonezu i słodkie ciasta to potrawy ciężkostrawne i kaloryczne. To sprawia, że nie należą one do...