W ciąży zwiększa się zapotrzebowanie kaloryczne organizmu, ale ta różnica nie jest aż tak duża, bo wynosi ok. 300 kcal. Nie chodzi więc o to, żeby jeść więcej, ale raczej zdrowiej i wybierać...
uczulenie na białko jaja kurzego? Białko jajka jest alergenem nie żółtko, jak dziecko ma alergię na jajka to na białko :),uczulenie na białko jaja kurzego? Ja też mam alergię, niestety.
Macie pomysł na białko? Często używam do potraw samych żółtek , natomiast białko albo wyrzucałam, a ostatnio piekłam biszkopt Nawet się udał Macie pomysły na wykorzystanie białka ?,Macie pomysł na białko? Basiu! Ja miałam cudowny przepis na piegusa. Muszę pokopać. Zawsze udawał się a...
Nadmiar lub niedobór konkretnych składników diety prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, co w konsekwencji może przyczynić się do występowania chorób w późniejszym życiu dziecka. W żywieniu kobiety w ciąży istotna jest podaż podstawowych...
Słodycze, ciastka, świąteczne pierniczki, czekoladki, miód i grzaniec… to wszystko łączy nasze przywiązanie do słodkich przyjemności, a po ich zjedzeniu niestety... wyrzuty sumienia. Zupełnie niepotrzebnie, bo w większości sklepów coraz łatwiej o zdrowe słodycze. Możemy...
60 lat badań nad składem mleka matki i 30 lat badań nad oligosacharydami mleka kobiecego pozwoliło stworzyć NAN OPTIPRO® Plus 2 HM-O. Mleko kobiece to wzorzec najlepszego pokarmu dla niemowlęcia. Zawiera kompozycję składników niezbędnych do jego prawidłowego wzrostu i rozwoju, które...
Zawarte w żółtkach kwasy tłuszczowe omega-3 oraz lecytyna działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Zapobiegają też odkładaniu się płytki miażdżycowej, która przyczynia się do powstawania sklerozy.
podwyższone białko CRP kalineczka napisał 2009-06-12 22:29:08 Witajcie czy w pierszym trymestrze ciązy infekcja i bardzo wysokie...
Macie pomysł na białko? Może na lukier? Może coś tutaj znajdziesz; http://lela4lifestyle.blogspot.com/,Macie pomysł na białko? Można zamrozić w pojemniczkach po jogurcie porcjami i zużywać do zrobienia lukru. ,Macie pomysł na białko? Ja jak zrobię...
Jajka są niezwykle wartościowym źródłem składników odżywczych i stanowią istotny element zdrowej i zrównoważonej diety. Od kiedy możemy je podawać niemowlęciu i w jakiej formie będą najlepsze? Od kiedy jajka dla dziecka? WHO zaleca, aby do 6. miesiąca życia dziecko spożywało wyłącznie...
Jakie składniki odżywcze są najważniejsze? Składników odżywczych jest naprawdę sporo, a każdy z nich pełni daną funkcję w naszym organizmie. Składniki odżywcze możemy z powodzeniem podzielić na pięć grup:...
Białko, czyli dlaczego warto jeść mięso? Odchudzanie to dosyć prosty - z punktu widzenia biochemii - proces. Polega on na wygenerowaniu ujemnego bilansu energetycznego organizmu, a w konsekwencji - na spaleniu nadmiaru tłuszczu. Mitem jest stwierdzenie, że spalanie tkanki tłuszczowej...
Koncepcja programowania żywieniowego zakłada, że niedobór lub nadmiar poszczególnych składników żywieniowych prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, które mają wpływ na występowanie chorób w późniejszym życiu dziecka. Na szczególną uwagę zasługują: kwas foliowy,...
Coraz częściej napój sojowy, ryżowy, owsiany, orkiszowy, migdałowy czy kokosowy zastępuje mleko krowie w codziennej diecie całej rodziny. Jak się jednak okazuje napój roślinny nie jest w stanie dostarczyć do organizmu wszystkich niezbędnych składników jakie są zawarte...
To od nas, rodziców, w dużej mierze zależy zdrowie dzieci. Teraz i w przyszłości. To my mamy wpływ na wyrobienie w dzieciach zdrowych nawyków, nie tylko w jedzeniu ale i w stylu życia. Ucząc dziecko, że I śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, którego pomijanie jest niekorzystne...
Słynie z tego, że jest po prostu smaczny! Mało kto wie, że dobrej jakości ser żółty to źródło całego bogactwa składników odżywczych. Wszystkie doskonale dopełniają każdą dobrze zbilansowaną...
Niby prosta sprawa - ugotować jajko. Żaden problem: bierzemy garnek, wodę i wrzucamy jajko. No tak, ale ile czasu gotować jajko na twardo? 5 minut? A może 7 minut? A przede wszystkim, jak sprawdzić czy jajko jest świeże i nadaje się do jedzenia? Zebraliśmy...
Przekąska serwowana w tej postaci to bogate źródło zawartego w żółtym serze białka – makroskładnika pokarmowego, pełniącego m.in. funkcje budulcowe w organizmie człowieka oraz wapnia odpowiedzialnego za kondycję kości i zębów. Z czego powstaje żółty ser? Wartości...
Jakie witaminy i minerały są najważniejsze w diecie przyszłej mamy? Przede wszystkim trudno ocenić, żeby jakikolwiek składnik odżywczy był bardziej lub mniej istotny w diecie kobiety w ciąży. Niedobór każdego składnika może bowiem wpłynąć niekorzystnie na...