Rodzaje alergii pokarmowejAlergeny, które występują w żywności dzieli się na dwie grupy:1. Alergeny...
Alergia pokarmowa jest nieprawidłową reakcją na niektóre składniki zawarte w żywności. Ta reakcja jest powtarzana za każdym razem, gdy jemy produkt zawierający składnik, na który jesteśmy uczuleni.
Alergia (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – patologiczna, jakościowo zmieniona odpowiedź tkanek na alergen, polegająca na reakcji immunologicznejzwiązanej z powstaniem swoistych przeciwciał, które po związaniu z antygenem doprowadzają...
Małe dzieci, u których występuje alergia pokarmowa, zwłaszcza te, które źle reagowali na różne produkty spożywcze, są bardziej narażone na rozwój nadwrażliwości...
Mimo że znany wszystkim katar sienny jest jedną z najlżejszych postaci alergii, leczenie go z pewnością może poprawić komfort życia. Proces ten jest jednak dość trudny i trwa bardzo długo. Dostępne są dwa rodzaje terapii - immunoterapia oraz doraźne stosowanie leków...
Celiakia – schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych...
Sok żołądkowy jest substancją wydzielaną przez gruczoły trawienne żołądka. Na dobę żołądek wydziela około 1,5 litra soku.Najważniejszymi składnikami soku żołądkowego są: kwas solny, pepsynogen, pepsyna (enzym trawiący białko) oraz śluz.Zadaniem kwasu solnego jest...
Baby - lead weaning (BLW) to metoda wprowadzania stałych posiłków do diety dziecka nazywana też "samokarmieniem". Metoda ta zakłada ominięcie etapu papek, pokarmów zmiksowanych i karmienia łyżeczką.BLW zakłada bowiem naukę samodzielnego...
Skaza białkowa - nazwą tą określa się alergie niemowlęce, przypisując jej objawy skórne alergii pokarmowej, ponieważ niemowlę odżywia się początkowo mlekiem matki. W rzeczywistości alergia niemowlęcia wcale nie musi być związana z białkiem. Wpływ na alergię dziecka może mieć dieta matki karmiącej...
Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawienia, w którym organizm wytwarza za mało lub nie wytwarza wcale laktazy, enzymu wymaganego do prawidłowego rozkładu laktozy (cukru obecnego w mleku i innych produktach...