Celiakia – schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych...
Babeszjoza to choroba na którą zapadają psy i koty, a przenoszona jest przez kleszcze.Jeśli zauważymy jej objawy zbyt późno lub nie będziemy leczyć pupila. doprowadzi ona do jego śmierci.Zwierze zachoruje wtedy gdy dany kleszcz jest nosicielem pierwotniaka...
Szałwia lekarska- łacińska nazwa szałwii brzmi salvus, co znaczy zdrowie. Szałwia jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnowatych. Jej naturalnym środowiskiem jest rejon Morza Śródziemnego. Jest rośliną popularną na całym świecie, przez co uprawianą w wielu krajach. W...
Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawienia, w którym organizm wytwarza za mało lub nie wytwarza wcale laktazy, enzymu wymaganego do prawidłowego rozkładu laktozy (cukru obecnego w mleku i innych produktach...
Ząbkowanie Jest to wyrzynanie się zębów mlecznych u dzieci. Pierwszy ząbek powinien pojawić się około 6 miesiąca, ale nie jest to regułą. Niektóre dzieci zaczynają ząbkować znacznie wcześniej około 2 miesiąca, inne rodzą się...
Kolka niemowlęca zdarza się u 10–40% niemowląt i osiąga apogeum około 12 tygodnia ich życia. W Chinah znana jest pod nazwą "100 dni płaczu". Kolką niemowlęcą określa się napadowy, nie dający się ukoić płacz (czasem krzyk) dziecka. Dolegliwość ta...
Jest to groźna wirusowa choroba zakaźna układu nerwowego, wywołana przez wirus polio. Nazwa choroby wywodzi się od nazwisk dwóch uczonych – Jakoba Heine i Karla Oskara Medin. Pierwszy z nich opisał chorobę w 1840 r. jako porażenie dziecięce, drugi 50 lat później, jako ostrą...
Białka, które znajdują się w zbożach noszą miano glutenu. Są one podstawą codziennego żywienia. Znajdują się w kaszkach, kleikach, chlebie, makaronie. Nietolerancja glutenu to wytwarzane przez organizm przeciwciała. Może prowadzić do celiakii. Niektóre...
Alergia pokarmowa jest nieprawidłową reakcją na niektóre składniki zawarte w żywności. Ta reakcja jest powtarzana za każdym razem, gdy jemy produkt zawierający składnik, na który jesteśmy uczuleni.