Szakszuka z ciecierzycą - przepis. Przepisy na Potrawy z jajek, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                 
            
        
     
 
  
  
    
    
    
        Szakszuka z ciecierzycą
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        NA 3 PORCJE POTRZEBUJESZ:
•	kartonik przecieru pomidorowego Łowicz (500g)
•	2 łyżki oleju rzepakowego
•	pół czerwonej cebuli
•	czerwona papryka
•	mały por (biała część)
•	ząbek czosnku
•	200 g ugotowanej ciecierzycy
•	spora szczypta wędzonej mielonej papryki
•	spora szczypta cayenne
•	szczypta cynamonu
•	szczypta soli i kolorowego pieprzu
•	pół łyżeczki lubczyku
•	2 liście laurowe
•	3 jajka
•	szczypiorek                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekanego pora.
Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz opłukaną ciecierzycę. Podsmażamy całość, aż warzywa nieco zmiękną. Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy ogień, na wierzch wbijamy jajka.
Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie pieczemy około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
                
              
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.