NA 3 PORCJE POTRZEBUJESZ:
•	kartonik przecieru pomidorowego Łowicz (500g)
•	2 łyżki oleju rzepakowego
•	pół czerwonej cebuli
•	czerwona papryka
•	mały por (biała część)
•	ząbek czosnku
•	200 g ugotowanej ciecierzycy
•	spora szczypta wędzonej mielonej papryki
•	spora szczypta cayenne
•	szczypta cynamonu
•	szczypta soli i kolorowego pieprzu
•	pół łyżeczki lubczyku
•	2 liście laurowe
•	3 jajka
•	szczypiorek
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekanego pora.
Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz opłukaną ciecierzycę. Podsmażamy całość, aż warzywa nieco zmiękną. Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy ogień, na wierzch wbijamy jajka.
Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie pieczemy około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.