Wino- idealny trunek na każdą okazję - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Wino- idealny trunek na każdą okazję

Podawanie alkoholu na przyjęciach nie jest sprawą prostą. Musimy trafić w gusta naszych gości, a także zadbać o wrażenia estetyczne. Wybór odpowiedniego szkła, w którym podajemy alkohol nie może być przypadkowy. Ważne są także dodatki i sposób, w jaki serwujemy nasze specjały. Najbardziej popularnym, a zarazem lubianym przez gości alkoholem jest wino. Jak najlepiej je podawać?

Wino- idealny trunek na każdą okazję

Autor zdjęcia/źródło: @ materiały partnera artykułu

Wybierz odpowiedni rodzaj

Wielu gości lubi smak wina - jest ono nienachalne, delikatne i odpowiada każdemu podniebieniu. Ważne jest jednak, aby wybrać taki rodzaj wina, który będzie pasował do naszego menu. Dla przykładu białe wino o wytrawniejszym smaku podajemy przed posiłkami. Wino białe i różowe dobieramy do ryb, serów czy białego mięsa. Do deseru najlepiej serwować wino różowe półsłodkie. Wino czerwone o lekkim smaku możemy podawać do wędlin, delikatnych serów czy czerwonego mięsa (niekrwistego). Na naszym stole może znaleźć się także wino musujące, które idealnie pasuje przed posiłkiem, jak i do każdego podawanego posiłku. To najlepszy wybór, dzięki któremu na pewno nie popełnimy błędu.

Kolejność serwowania

Jeśli zdecydujemy się na podawanie różnego rodzaju wina, warto poznać wzorcową kolejność, która powinna być zachowana. Ogólna zasada mówi, aby podawać wina lekkie przed cięższymi. Oznacza to także, że najpierw podajemy wina białe, a dopiero później czerwone. Na początku częstujemy gości winem wytrawnym, a następnie słodkim, ponieważ tak podajemy dania na naszych stołach. Nie możemy zapomnieć także o odpowiedniej temperaturze podawania każdego wina.

Wybierz odpowiednie kieliszki do wina

Oprócz znajomości rodzajów serwowanego wina, powinniśmy wiedzieć także w czym powinny być one podawane. Nasi goście z pewnością docenią trud przygotowań i pochwalą nasz profesjonalizm. Na samym początku warto pamiętać, że wino powinno być podawane w przezroczystych kieliszkach z białego, gładkiego szkła (zobacz kieliszki do wina na Duka.com).  Kieliszki do wina białego powinny być smukłe i rozszerzać się lub zwężać ku górze. Powinny być one wyższe od kieliszków do wina czerwonego. Tradycja mówi, że czerwone wina najlepiej smakują w niskim szkle, takim jak do koniaku, jednak mało kto pamięta o tym. Współcześnie kieliszki do wina czerwonego są proste i zwężają się ku górze. Jeśli na stole pojawi się wino musujące, najlepiej podawać je w smukłych kieliszkach na wysokiej nóżce.

Wiedza dotycząca różnych alkoholi może się nam niezwykle przydać w życiu codziennym. W przypadku przyjęć jest to wiedza obowiązkowa, dzięki której nasze spotkanie będzie eleganckie i wystawne. Warto zatem pamiętać o doborze odpowiedniego alkoholu do menu oraz profesjonalnego szkła.