Wino ekologiczne - co to oznacza? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Wino ekologiczne - co to oznacza?

Wino ekologiczne - co to oznacza?

Autor zdjęcia/źródło: @ materiały partnera artykułu

Wina ekologiczne to swoisty trend, który od paru lat umacnia się w winiarskim krajobrazie. Na fali popularyzowania postaw proekologicznych, „zero waste”, bycia bio oraz niezapominania o naturze i jej zasobach, wina pod szyldem eko wykorzystują swoją szansę. Jest to uzasadnione i ma sens.

Ekologiczne, organiczne czy biologiczne oznaczają ten sam produkt. Każde takie wino musi uzyskać certyfikat, który potwierdza typ uprawy winorośli oraz produkcji wina.

Uprawy i produkcja w zgodzie z naturą

Każdy producent wina ekologicznego musi spełniać cały szereg restrykcyjnych zasad, by móc przykleić na butelkę wyprodukowanego wina etykietkę „eko”. Wiele wyjaśnia dokument sporządzony we włoskiej Bolonii z 2014 r. - „Organiczne standardy produkcji”[1], który ściśle reguluje zasady produkcji w idei eko. Sens organicznej produkcji koncentruje się na współpracy człowieka z naturą, na porzuceniu wyniszczającej środowisko eksploatacji, a zwróceniu się ku partnerskiej współpracy ze środowiskiem. W 180 stronicowym dokumencie zaleca się m.in. by ziemia pod uprawy organiczne przez co najmniej dwa lata nie była skażona szkodliwymi środkami, dbanie nie tylko o winorośle, ale także o ekosystem, włączając w to całą florę i faunę. Nie można tez ingerować w zastany naturalny obraz – drzewa, strumyki, jeziorka mają zostać tam, gdzie były. Zabroniona jest nanotechnologia czy GMO, czyli genetyczne modyfikowanie roślin. Tych zasad jest znacznie więcej.

Czym więc jest wino ekologiczne?

Termin jest umowny. Zawiera w sobie wspomniane już takie typy win jak organiczne, naturalne, biodynamiczne czy te pochodzące ze zrównoważonej uprawy. Często też przykłada się szczególną wagę do ograniczania emisji dwutlenku węgla w procesie tworzenia wina, a także jego transportu. Warto wiedzieć, że w każdym kraju funkcjonują organizacje lokalne, które certyfikują takie wina. By móc takie wino produkować, producent musi spełniać cały szereg wytycznych i przejść restrykcyjną kontrolę. Sama etykieta informująca, że wino jest „eko”, niekoniecznie jest gwarancją organiczności trunku. Selekcjonując wina do oferty sklepu należy zweryfikować certyfikat, którym legitymuje się plantator, ale również dobrą praktyką będzie sprawdzenie samej organizacji, która wydaje takie certyfikaty.

Rodzaje win ekologicznych

W grupie win ekologicznych istnieją pewne różnice pomiędzy tymi organicznymi czy biodynamicznymi. Na czym one polegają?

#1 wina organiczne

Chociaż definicje organicznego wina różnią się od siebie w zależności od kraju, a nawet regionu, można wyróżnić pewne wspólne cechy. Przede wszystkim jest to wino wyprodukowane bez użycia sztucznych środków lub przy ich ograniczonym użyciu. To oznacza, że wino pochodzi z winorośli, które są uprawiane organicznie.

#2 wina biodynamiczne

Dyrektywy określające zasady produkcji win biodynamicznych są bardziej złożone. Biodynamika uznaje, że uprawy i całe gospodarstwo muszą być traktowane jak żywy organizm. Nie wprowadza się do niego sztucznych środków, tylko nawozy naturalne pochodzące z gospodarstwa. Bez wprowadzania sztucznych środków dba się o florę i faunę w obrębie plantacji. By móc oznaczać wina jako biodynamiczne, plantacja musi przejść dwuetapowy proces – certyfikację oraz uznanie uprawy jako biodynamicznej.

#3 wina naturalne

Ten typ win nie jest prawnie potwierdzony i opisany. Jednak niektóre kraje starają się definiować uprawy naturalne. Brakuje mimo to oficjalnej organizacji certyfikującej takie wina. W produkcji win umownie nazywanych naturalnymi liczy się spontaniczny proces wzrostu winorośli, a także samego tworzenia się wina. Używa się często narzędzi i maszyn mechanicznych oraz nie wprowadza żadnych obcych substancji w całym procesie produkcji.

#4 wina ze zrównoważonej produkcji – terra vitis

W tej kulturze produkcji wina zwraca się szczególną uwagę na zintegrowaną ochronę roślin. Ograniczenie emisji CO2, bezpieczeństwo oraz zdrowie pracowników, a także zachowanie bioróżnorodności na plantacji. W jakimś stopniu założenia pokrywają się więc z innymi rodzajami win ekologicznych.

Cała idea tworzenia win ekologicznych jest z założenia słuszna. W czasach, w których tak mocno cierpią różne środowiska naturalne, ingeruje się w świat zwierząt i roślin, w których uwalnia się do atmosfery tak wiele dwutlenku węgla, każdy przejaw poprawiający jakość życia jest szczególnie cenny.

1.http://www.ccpb.it/wp-content/uploads/2018/02/Standard-BIO-ED-2-REV-3-2018_02_19-ENG-EDIT.pdf