Najpopularniejszym sposobem pakowania i przechowywania wędlin przyniesionych ze sklepu, jest po prostu zostawienie ich w lodówce w folii, w którą zostały zawinięte. Dość rzadko zdarza się, że wędliny pakowane są w papier.
Ile taka wędlina może leżeć w lodówce?
Wszystko zależy od sposobu przechowywania. Tak przechowywana wędlina szybko się zepsuje – między innymi z braku powietrza. Ciasno owinięty produkt jest narażony na szybszy rozwój bakterii niż taki, który leży swobodnie i ma „przewiew”.
Jak długo i w jaki sposób przechowywać wędlinę żeby była świeża?
Optymalna temperatura dla przechowywania wędlin w lodówce to 2-7 stopni. W takiej temperaturze wędlina może poleżeć nawet 2-3 dni, ale pod warunkiem, że jest dobrze przechowywana. Po przyjściu ze sklepu warto wyjąć wędlinę z plastikowych torebek (w dodatku jakże nieekologicznych) i zawinąć ją np. w pergamin. Sprawdzą się też opakowania, które dadzą jej nieco dostępu powietrza – szklane lub z dobrego plastiku, które nie będą szczelnie zakryte. Ciekawą propozycją jest przechowywanie wędlin zawiniętych w lnianą ściereczkę, która doskonale odprowadzi wilgoć i zapewni dostęp powietrza. W takich warunkach krojone wędliny można przechowywać 2 dni. Wędlina w kawałku może poleżeć o 1 dzień dłużej. Jeśli chcemy mieć zapas wędlin na kilka dni dłużej, wybierzmy wędliny suszone (kiełbasy, kabanosy, salami, kindziuk). Tylko te suszone, odpowiednio zapakowane i przechowywane mogą poleżeć w lodówce nawet do 10 dni. Najszybciej psuje się wędlina w plasterkach, dłużej świeżość zachowuje wędlina w kawałku.
UWAGA! Jeśli Twoja wędlina zmieniła zbytnio kolor, nieładnie pachnie lub jej powierzchnia stała się śliska – może nie nadawać się już do spożycia. Lepiej ją wyrzucić, gdyż zatrucia pokarmowe taką wędliną mogą być bardzo groźne.