Pożywne posiłki są niezwykle istotne dla zdrowia i prawidłowego rozwoju małego dziecka. Po pierwszych kilku miesiącach karmienia niemowlęcia wyłącznie mlekiem, zaczynamy powoli rozszerzać jego dietę. Początkowo pokarm powinien był gładki i łatwy do połknięcia, dopiero później, stopniowo zostawiamy grudki i coraz większe kawałki. Zobacz jak ułatwić sobie przygotowywanie jedzenia dla niemowlaka podczas rozszerzania diety, tak by jednocześnie zachowało ono jak najwięcej wartości odżywczych!
LAUREACI
Słodziak2017
Mamawikusi
Anna N.
Żółta Kasia
kamusia2109
Anna K-D
Monika D.
Agnieszka Z.
m4dziara
szarlotka87
Dominika Z.
Matka Testerka
Wadi
monia.gro
GRATULUJEMY!
Kiedy zaczynamy rozszerzać dietę niemowlaka?
Zazwyczaj niemowlę karmione piersią jest gotowe do rozszerzenia diety pod koniec 6 miesiąca życia (karmione sztucznie pod koniec 4 miesiąca). Musi mieć silnie wykształcony odruch ssania, otwierać buzię kiedy zbliżamy łyżeczkę, a także powinnno potrafić rozgnieść językiem miękki pokarm i go połknąć. Najczęściej te odruchy wykształcają się po około 17 tygodniach, ale to rodzice najlepiej potrafią ocenić czy jest tak rzeczywiście i czy maluch jest gotowy i chętny na poznawanie nowych smaków i konsystencji pokarmów.
Pierwsze posiłki powinny być bardzo dokładnie rozdrobnione, najlepiej zmiksowane.
Jak rozszerzamy dietę niemowlaka?
- Rozszerzanie diety niemowlaka zaczynamy podkoniec 6 miesiąca, od wprowadzania gotowanych warzyw i owoców. Możemy też wtedy podawać dziecku wodę i przecierowe soki (najlepiej bez dodatku cukru).
- Jako następne zaczynamy wprowadzać do diety malucha gotowane mięso i jajka. W kolejnych miesiącach urozmaicamy posiłki dodając ryby i surowe warzywa.
- Mniej więcej od 7 lub 8 miesiąca przestajemy miksować posiłki na gładką papkę i zaczynamy podawać je w formie rozdrobnionej, z coraz większymi grudkami.
- Nie solimy i nie słodzimy przygotowywanaych dla niemowlaka posiłków. Powoli można dodawać delikatne w smaku zioła (natke pietruszi i koperek).
- Jeśli dziecko nie chce jeść nowych potraw - nie zmuszaj, ale powtarzaj co kilka dni nowe smaki. Z czasem maluszek do nich przywyknie i je polubi.
- Rozszerzając dietę ucz dziecko jeść 5 posiłków dziennie.
Urządzenie do przygotowywania jedzenia dla dzieci
Najlepsze i najzdrowsze podczas rozszerzania diety niemowlaka jest jedzenie gotowane na parze. W ten sposób zachowujemy najwięcej witamin i wartości odżywczych. Dzięki parowaro-blenderowiPhilips Avent 4w1 przygotowywanie pierwszych posiłków jest bardzo proste: wystarczy ugotować na parze (para przenika od dołu do góry ogrzewajac jedzenie rownomiernie bez konieczności doprowadzania do wrzenia), a potem odwrócić dzbanek i zblendować - najpierw na gładką papkę, a potem na papkę z grudkami - dla troszkę starszych niemowląt. W parowaro-blenderze Philips Avent 4w1 możemy gotować nie tylko warzywa, lecz także ryby i mięso, które wprowadzamy do diety dziecka równocześnie z owocami (kiedy tylko zaakceptowało już smak pierwszych warzyw). Maleństwo na początku będzie jadło bardzo małe porcje (pierszy posiłek stanowią tylko dwie łyżeczki), więc możemy część przygotowanej papki zamrozić w dołączonych do urządzenia pojemnikach lub pojemnikach Philips AVENT VIA, a następnie rozmrozić i podgrzać w tym samym parowaro-blenderze. Sygnał dźwiękowy zawsze powiadomi Cię kiedy jedzenie jest właściwie ugotowane. Dzbanek i ostrze możesz myć w zmywarce! Pamiętaj, że gotowe jedzenie dla niemowlaka możesz odgrzewać tylko raz i przechowywać w lodówce przez około 24 godziny. Nie zapominaj też o podstawowych zasadach higieny podczas przygotowywania posiłków dla dzieci: dokładnym myciu wszystkich produktów i naczyń oraz rąk swoich i dziecka (zwłaszcza przed jedzeniem!).