Opublikowany przez: Redakcja F. Redakcja 2022-06-24 14:28:00
Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu
Syrop z cebuli to jeden z najważniejszych syropów w apteczkach naszych babć. Nie bez powodu – ma bowiem działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Na tym jednak zalety cebuli i syropu z niej się nie kończą. Cebulę zaleca się m.in. przy problemach trawiennych, na nadciśnienie, reumatyzm, wysoki cholesterol i wrzody. Najcenniejszą jej właściwością jest zdolność do zabijania bakterii – niekiedy nawet tych, które są oporne na antybiotyki. A to za sprawą obecności m.in. olejków eterycznych, siarki, magnezu, krzemu, cynku i witaminy C, które wspólnie skutecznie wzmacniają odporność organizmu w walce z patogenami chorobotwórczymi.
Syrop z cebuli jest szczególnie znany jako antidotum na takie objawy przeziębienia, jak kaszel, katar czy ból gardła. Jeśli chodzi o działanie przeciwkaszlowe, syrop z cebuli ma zastosowanie głównie w przebiegu zapalenia gardła, płuc, krtani czy tchawicy, ponieważ zmniejsza ilość wydzieliny, przez co łagodzony jest uporczywy, suchy kaszel. Dodatkowo rozrzedza wydzielinę w oskrzelach, przez co łatwiej ją odkrztusić.
Ponieważ cebula ma działanie usprawniające krążenie krwi i spowodowanie większej potliwości, syrop z cebuli może wspomóc leczenie przeziębienia. Dodatkowo ma delikatne działanie obniżające gorączkę.
Co ciekawe, syrop z cebuli ma zastosowanie w łagodzeniu objawów zapalenia ucha, gdyż działa przeciwzapalnie. Można nasączyć takim syropem wacik kosmetyczny i stosować go w miejscu, gdzie ból jest największy. Okłady robimy po kilka godzin, wymieniając co jakiś czas wacik na nowy.
Kolejne zastosowanie syropu z cebuli to łagodzenie bólu gardła w przebiegu zapalenia gardła i anginy. Warto wówczas spożywać go nawet kilkukrotnie w ciągu dnia, aby zmniejszyć ból i stan zapalny oraz poprawić odporność przy stosowaniu antybiotyków.
Przepis na syrop z cebuli jest banalnie prosty. Wykorzystujemy tylko dwa składniki, chociaż można dodać i więcej, aby wzmocnić prozdrowotne działanie specyfiku (np. cytrynę, czosnek, imbir).
Do przygotowania syropu potrzebujemy cebulę i cukier lub zdrowy zamiennik cukru (np. miód, erytrol, ksylitol). Cebulę kroimy w krążki i układamy na dnie słoika. Każdy krążek przysypujemy cukrem. Można też cebulę drobno posiekać i wymieszać z cukrem (czy miodem) – nie ma to większego znaczenia, tylko syrop będzie wówczas mniej klarowny. Gdy słoik jest zapełniony, można wkropić odrobinę soku z cytryny.
Tak przygotowany syrop odstawiamy w zakręconym słoiku na ok. 5 godzin, aby cebula puściła sok. Gdy ten czas upłynie, syrop jest gotowy do spożycia. Należy go przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Na jedną terapię przeziębienia wystarczający będzie syrop z dwóch cebul.
Syrop z cebuli niezbyt smakuje dzieciom w podstawowej wersji, dlatego warto urozmaicić go dodatkami w postaci domowej konfitury czy cytrusów – dla przełamania smaku. Istotne jest, aby syrop z cebuli dla dzieci nie zawierał cukru, tylko bazował na miodzie lub innym, zdrowszym zamienniku. Pamiętaj przy tym, że cukier i jego zamienniki w diecie dziecka nie powinny występować do 2. roku życia, dlatego wcześniej lepiej nie podawać go dziecku lub ograniczyć się do naprawdę niewielkich ilości (i koniecznie dopiero po ukończeniu 1. roku życia).
Jeśli syrop ma być podawany dziecku, warto poradzić się lekarza co do zasadności i dawkowania. Zwykle wystarczające są 2 łyżeczki dziennie – rano i wieczorem. Osoby dorosłe mogą spożywać taki syrop częściej, a wyjątkiem są diabetycy – zawartość cukru lub miodu może bardzo negatywnie wpłynąć na poziom glukozy we krwi (wówczas polecane są zamienniki cukru o niskim indeksie glikemicznym, np. ksylitol).
Czy jest możliwe przedawkowanie syropu z cebuli? Oczywiście, podobnie tak jak inne produkty naturalne czy syntetyczne, taki syrop może okazać się niebezpieczny, jeśli będziemy przyjmować go w nadmiarze. Ważne jest zatem dostosowanie dawkowania do wieku i stanu zdrowia – i nie pić go szklankami, tylko dawkować łyżeczkami. Za bezpieczną ilość w ciągu dnia dla osoby dorosłej uznaje się maksymalnie 6 łyżek stołowych dziennie, natomiast u dzieci nie można przekraczać ilości 2-3 łyżeczek dziennie.
Istnieją także pewne przeciwwskazania do podawania syropu z cebuli, m.in. ostra niewydolność wątroby, zapalenie jelit, choroby nerek, choroby serca, choroby woreczka żółciowego.
Artykuł powstał we współpracy z portalem o zdrowiu OnlineZdrowie.pl.
Autor: Anna Baranowska
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.