Jakie właściwości lecznicze ma sok z żurawiny?
Sok z żurawiny cieszy się ogromną popularnością ze względu na właściwości lecznicze. Przede wszystkim sprawdza się on przy infekcjach dróg moczowych, na co w sposób szczególny narażone są kobiety. Co godne podkreślenia - zapobiega ona również infekcjom pęcherza moczowego u osób, które maja problemy z opróżnianiem pęcherza. Nie w sposób nie wspomnieć o tym, że sok z żurawiny zmniejsza ryzyko związane z chorobą dziąseł nawet o 60 procent. Dodatkowo zapobiega wrzodom żołądka. Specjaliści twierdzą, że regularnie stosując sok z żurawiny jesteśmy w stanie zmniejszyć ryzyko chorób serca, co jest bezpośrednio związane z tym, iż związki w żurawinie powstrzymują tworzenie się zakrzepów. Sok z żurawiny zapobiega utlenianiu się cholesterolu, jednocześnie zmniejsza ewentualne skutki wylewu lub zakrzepu.
W jaki sposób spożywać żurawinę?
Przede wszystkim powinniśmy zdawać sobie sprawę z tego, że żurawina nie musi być spożywana tylko i wyłącznie w postaci soku. Okazuje się, że owoce żurawiny możemy jeść zarówno w postaci surowej, jak i tej suszonej. Niestety surowe owoce charakteryzują się tym, iż posiadają dużą liczbę antocyjanów. W praktyce oznacza to, że są bardzo cierpkie w smaku. W konsekwencji spożywanie ich w nieprzetworzonej postaci jest dość rzadkim zjawiskiem. Dlatego też częstym dodatkiem jest cukier lub olej słonecznikowy. Oczywiście najlepszy ze względów terapeutycznych jest świeżo wyciskany sok, który możemy kupić w sklepie lub wyprodukować swój własny.
Przeciwwskazania związane ze spożywaniem żurawiny
Żurawina nie dla wszystkich jest optymalnym rozwiązaniem. Powinny jej unikać osoby, które cierpią na osteoporozę i pacjenci, którzy przyjmują warfarynę przeciwzakrzepową. Sok z żurawiny zakwasza mocz, jeśli dzienne spożycie jest zbyt duże. W konsekwencji nie powinniśmy wypijać zbyt dużej ilości soku jednorazowo. Produktów żurawinowych powinny również unikać osoby, które chorują na nerki. Na podstawie badań wywnioskowano bowiem, że szczawiany dość znacząco utrudniają wchłanianie wapna w jelitach.