Śniadanie wielkanocne - TOP 5 przepisów z jajkiem w roli głównej! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Śniadanie wielkanocne - TOP 5 przepisów z jajkiem w roli głównej!

Śniadanie wielkanocne - TOP 5 przepisów z jajkiem w roli głównej!

Autor zdjęcia/źródło: Śniadanie wielkanocne, Pexels, Pixabay

Spróbujcie w tym roku na śniadanie wielkanocne wyczarować jak najwięcej potraw z jajek. Gotowe na wyzwanie? Zachęcamy do zapoznania się z naszym TOP 5 przepisów z jajkiem. Zamieszczajcie w komentarzach zdjęcia swoich cudeniek.

Święta wielkanocne u każdej z nas mogą wyglądać nieco inaczej, ale łączy je wspólny element, bez którego nie może być mowy o Wielkanocy. Jajko jest obowiązkowym symbolem świąt Wielkanocnych. Bez jajka nie ma mowy o potrawach wielkanocnych. Jajka jemy przez całe święta, o każdej porze dnia (i nocy pewno też), do każdego świątecznego posiłku. Jajko jest najważniejsze. Ponieważ śniadanie wielkanocne nie może się bez niego obejść proponujemy wam kilka różnych, bardzo łatwych do przygotowania przepisów na potrawy z jajkiem w roli głównej.

1. Śniadanie wielkanocne - przepis Sałatka z jajek

Składniki:

  • 6 jajek na twardo
  • 1 łyżka dobrego chrzanu
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 kwaskowe jabłka
  • 2 ziemniaki ugotowane w skórce
  • 1 mała cebula
  • sól i biały pieprz
  • odrobina cukru
  • szczypiorek

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Obrane jajka, jabłka i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać i wszystko wymieszać z chrzanem. 
  2. Śmietanę przyprawić solą, pieprzem i cukrem i tak przygotowanym sosem polać sałatkę. 
  3. Sałatkę szczelnie przykryć i odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

2. Śniadanie wielkanocne - przepis Tradycyjna jajecznica wielkanocna

Składniki:

  • 8 jajek surowych 
  • 4 jajka ugotowane na twardo (najlepiej święcone)
  • kawałeczek świątecznej szynki pokrojonej na drobno lub taka sama ilość kiełbasy (także święconej)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • sól i pieprz

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Na dużej patelni podsmażyć na maśle wędlinę przez kilka minut, po czym wlać na patelnię wybełtane, posolone surowe jajka
  2. Smażyć jajecznicę, gdy jajka będą już w połowie ścięte dodać pokrojone w kosteczkę jaja gotowane
  3. Dokończyć smażenie, doprawić pieprzem, posypać szczypiorkiem i od razu nakładać na talerze.

3. Śniadanie wielkanocne - przepis Jajka po szkocku

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1 cebula
  • 30 dag mięsa mielonego 
  • 10 dag bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka musztardy (ostrej)
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Ugotować 6 jajek na twardo. Mięso mielone wymieszać ze startą na tarce cebulą, 2-3 łyżkami bułki tartej, jednym jajkiem surowym i musztardą. Doprawić solą i pieprzem
  2. Każde jajko ugotowane na twardo i obrane dokładnie obłożyć masą mięsną. Tak przygotowane jajka obtaczać w panierce: w mące, w ostatnim roztrzepanym jajku i w bułce tartej
  3. Jajka smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu co najmniej 5-7 minut. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu.
  4. Po ostygnięciu jajka delikatnie przekroić na pół, podawać z lekką sałatą.

4. Śniadanie wielkanocne - przepis Jajka faszerowane na ostro

Składniki:

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka pokrojonej drobno cebuli
  • 1/4 łyżeczki tabasco
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól, pieprz
  • papryka w proszku

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Rozdrobnić żółtka jajek i wymieszać z musztardą, jogurtem, majonezem, cebulą, octem, tabasco, solą i pieprzem.
  2. Nałożyć farsz do białek jaj, z wierzchu posypać papryką. Podawać schłodzone.

5. Śniadanie wielkanocne - przepis Jajka po wiedeńsku

Składniki:

  • 6-8 jajek (ilość jajek uzależniona od ilości osób)
  • 1 łyżeczka masła
  • natka pietruszki i/lub szczypiorek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pikantnej papryki w proszku

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Ugotować jajka na miękko i obrać je ze skórki
  2. Bardzo ciepłe jajka włożyć każde z osobna do kieliszka lub szklanki, położyć na wierzch odrobinę masła, posypać do smaku solą, pieprzem, papryką i pietruszką i od razu podawać.

ZOBACZ TAKŻE:

Menu na obiad wielkanocny - przepyszne dania dla całej rodziny!>>