Bób pojawia się na straganach a co za tym idzie – również na naszych talerzach już w czerwcu i dominuje przez całe lato. To wyjątkowo zdrowe warzywo sezonowe zawiera mnóstwo cennych właściwości prozdrowotnych. Dlaczego warto jeść bób i czy wszyscy mogą to robić bez ograniczeń?
Dlaczego warto jeść bób?
Bób jest bogatym źródłem kwasu foliowego cennego nie tylko dla kobiet w ciąży. Bób wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, co obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi. Ponadto bób ma niską zawartość sodu, natomiast jest bogaty w potas i rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi. Bób jest skarbnicą składników odżywczych. Ta niepozorna roślina zawiera:
- 100 g bobu zapewnia dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy
- ma wysoką zawartość białka (6,8 g),
- bardzo dużą zawartość wit C, B1, B2, B3, B6 i witaminy E,
- Makroelementy – fosfor, wapń, magnez i potas,
- Mikroelementy – zwłaszcza żelaza, miedzi i cynku.
Bób – nie wszyscy powinni go jeść
Bób, mimo swoich prozdrowotnych właściwości nie będzie wskazany dla cukrzyków, ponieważ ma dość wysoki indeks glikemiczny. Ponadto nie powinny go spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową, a także dolegliwości gastryczne.
Bób będzie za to doskonałym pożywieniem dla kobiet w ciąży, ponieważ ma bardzo wysoką zawartość folianów. Szklanka bobu zapewnia dziennie zapotrzebowanie na kwas foliowy, co jest szczególne ważne dla dobrego rozwoju płodu. Bób, to roślina strączkowa, które powoduje wzdęcia – a wzdęcia w ciąży mogą być niezwykle dokuczliwe, dlatego warto go jeść w umiarze.
Od kiedy można podawać bób dziecku? W kalendarzu rozszerzania diety bób dla dziecka sugerowany jest po 12. miesiącu życia. Bób jest rośliną silnie wzdymającą, dlatego podajemy go malucom, które nie mają żadnych problemów gastrycznych – kolek, zaprać itp. Podawanie bobu dziecku rozpocznijmy od niewielkich ilości (kilka ziarenek), stopniowo zwiększając jego ilość. Bób dziecku podawajmy wyłącznie dobrze ugotowany.