Sałatki sposobem na zbędne kilogramy - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Sałatki sposobem na zbędne kilogramy

Każdy z nas, przynajmniej raz w życiu wypowiedział magiczne słowa: - Od jutra zaczynam się odchudzać. – Niestety tylko nieliczni potrafili wytrwać w swoim postanowieniu. Najczęściej po kilku lub kilkunastu dniach, dopada nas tzw. dołek i ponownie ulegamy starym, sprawdzonym, a zarazem wysokokalorycznym i niezbyt zdrowym nawykom żywieniowym.

Sałatki sposobem na zbędne kilogramy

Autor zdjęcia/źródło: www.sxc.hu

Nadwaga jest już chorobą naszych czasów. Coraz więcej, nie tylko osób dorosłych, ale także dzieci „nosi z sobą” nadmiar kilogramów. Najśmieszniejszy jest jednak fakt, że my wszyscy dokładnie wiemy, z czego powinny składać się nasze posiłki, aby były zdrowe i mniej kaloryczne, a zarazem zawierały dużą ilość witamin i mikroelementów. Wiemy, że gazowane napoje, słodycze, oraz brak ruchu są zabójcze dla naszego zdrowia i sylwetki.

Dlaczego więc tyjemy? Z lenistwa? Z upodobania do szybkich i niezdrowych potraw? Z szybkiego spożywania byle jakiego jedzenia?

Na te pytania powinna sobie odpowiedzieć każda osoba, która walczy z nadmiarem kilogramów. Bo przecież nikt nie zna nas lepiej, niż… my sami.

Oblicz swoje BMI!



Zbliżająca się wiosna to z pewnością okres, w którym możemy powalczyć z nadwagą. Długie spacery, jazda na rowerze czy nornic walking są dobrymi sposobami na dotlenienie organizmu i spalenie sporej ilości kalorii.

Również przejście na lekko strawną dietę, której głównymi składnikami będą sałatki, pomoże zmienić nasze nawyki żywieniowe, polepszyć trawienie i dostarczyć organizmowi witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego układu trawiennego.

Począwszy od wiosny, półki sklepowe uginają się świeżych warzyw i owoców, które możemy wykorzystać na przygotowanie prostych, smacznych, a przede wszystkim zdrowych i niskokalorycznych sałatek. Taką sałatką warto zastąpić  tradycyjną kolację, aby rano obudzić się lżejszym i zdrowszym... a może także szczęśliwszym człowiekiem!

A jakie sałatki warto zrobić na kolację? Poniżej zamieszczam kilka sprawdzonych (i pysznych) przepisów.

SAŁATKA Z OGÓRKÓW  

1 surowy ogórek

1 pęczek rzodkiewek

15 dag twarożku

15 dag jogurtu

1 łyżka oliwy

1 ząbek czosnku

natka pietruszki i koperek

kilka kropli soku z cytryny, sól, biały pieprz

Ogórek obrać ze skórki, pokroić w plasterki i ułożyć na 4 talerzykach. Rzodkiewki umyć, 4 pozostawić do dekoracji, resztę zetrzeć na tarce. Twarożek, jogurt, rzodkiewki i oliwę wymieszać. Czosnek wycisnąć przez maszynkę. Dodać do twarożku i wymieszać z pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Twarożek rozłożyć na ogórkach, przybrać pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami. Posypać natką pietruszki i koperkiem.

SAŁATKA Z KUKURYDZĄ

1 puszka kukurydzy

4 pomidory

1 sałata

1 pęczek szczypiorku

1 łyżka octu

1 szczypta cukru

4 łyżki oleju

sól i pieprz

Kukurydzę osączyć. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać. Ocet doprawić solą, pieprzem i cukrem, mieszając dodać olej. Do sosu dodać pokrojone pomidory i szczypiorek, wymieszać. Sałatę wymyć, osuszyć i porwać na kawałki. Sałatę i kukurydzę wymieszać delikatnie z sosem. Rozłożyć na talerzyki i podawać.

SAŁATKA Z KIWI

3 banany

4 owoce kiwi

2 mandarynki (lub mała puszka)

3 pomarańcze

1 mały jogurt naturalny

Wszystkie owoce obieramy ze skórki. Banany kroimy w plasterki, owoce kiwi w pół-plasterki, natomiast mandarynki i pomarańcze w kostkę. Składniki umieszczamy w salaterce i dokładnie mieszamy. Całość polewamy jogurtem i podajemy.

SAŁATKA Z GRAPEFRUITEM

2 duże grapefruity

1 seler

1 puszka tuńczyka w oliwie

1 łyżeczka soku cytrynowego

3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

4 listki sałaty

sól, pieprz, cukier,

Wyszorowane i sparzone grapefruity przecinamy w poprzek na pół, wydrążamy miąższ, który kroimy w kostkę, wyjmując przy okazji pestki. Seler obieramy, kroimy w plastry i wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody – gotujemy, ale nie do miękkości. Wyjmujemy, skrapiamy sokiem cytrynowym, kroimy w kostkę i dodajemy do kostek grapefruitowych. Wyjętego z puszki tuńczyka rozdrabniamy widelcem i dodajemy do grapefruita i selera, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy zieloną pietruszkę i odstawiamy do lodówki. Połówki grapefruitów czyścimy z włóknistych części, wkładamy do środka liść sałaty i nakładamy sałatkę.



Więcej przepisów na pyszne i zdrowe sałatki


Smacznego {#lang_emotions_smile}