Opublikowany przez: ULA 2012-02-05 11:27:49
Czekoladę połam na kawałki. Przygotuj dwa pasujące do siebie średnicami rondelki. W jednym zagotuj niedużą ilość wody, do drugiego włóż czekoladę.
Rondelki ustawi jeden na drugim, pamiętając, aby dno tego na górze nie dotykało wody. Całość gotuj na małym ogniu i czekaj, aż cała czekolada się rozpuści.
W zależności od ilości czekolady trwa to ok. 10 minut. Wtedy zdejmij ją z ognia, zamieszaj.
Roztopioną czekoladę wylej do płaskiego, szerokiego naczynia i wstaw do lodówki na ok. 45 minut. Gdy stężeje (tzn., gdy po dotknięciu nie pozostanie na jej powierzchni ślad) wycinaj z niej nożem lub przy pomocy foremek fantazyjne wzory: listki, gwiazdki, którymi udekorujesz desery.
Dobra jakościowo, a już rozpuszczona czekolada raczej pozostaje płynna, więc można nią polewać ciasta, świetna jest do babek, eklerki z nią też są pyszne. Gdyby była zbyt gęsta, można dodać do niej 2-3 łyżki śmietany kremówki i rozmieszać na gładka masę- co prawda całość zastyga wtedy ciut dłużej, ale i tak jest pyszna.
źródło: "Po godzinach" dodatek do tygodniów "Gazety Olsztyńskiej"
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.