Przepyszne sałatki na Wielkanoc – SPRAWDZONE PRZEPISY! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Przepyszne sałatki na Wielkanoc – SPRAWDZONE PRZEPISY!

Przepyszne sałatki na Wielkanoc – SPRAWDZONE PRZEPISY!

Autor zdjęcia/źródło: unsplash

Tradycyjne sałatki na Wielkanoc wszyscy bardzo dobrze znają. Tymczasem jest jeszcze kilka innych sałatek, które w ciekawy sposób łączą różne smaki. Sprawdź nasze przepisy!

Sałatki na Wielkanoc to podstawa świątecznego stołu. Sięgamy po nie ze smakiem nie raz, nie dwa. Najważniejsze, że są lekkie i stanowią doskonałe urozmaicenie wśród wielkanocnych potraw. Dobra sałatka, jak te na które dzielę się przepisami, znika w mgnieniu oka. Sprawdzone, niedrogie i nieskomplikowane, a przede wszystkim przepyszne -  klucz do wyboru sałatki na Wielkanoc już znacie. Gotowe na kulinarny sukces?

Sałatki na Wielkanoc

SAŁATKA „NA RÓŻOWO

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 3 filety śledziowe
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 jajka na twardo
  • 2 buraczki
  • ¼ jabłka, ¼ cebuli
  • 1 pietruszka, 2 marchewki
  • sok z cytryny, 2 łyżki octu
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy

Wykonanie:

Ugotować ziemniaki, pietruszkę i marchewki. W innym garnku ugotować buraczki. Ugotowane warzywa pokroić w kostkę. Zamarynować śledzie: pokroić w kosteczkę i zalać sokiem z cytryny i octem (odczekać 30 minut).  Ugotowane jaja na twardo również pokroić w kosteczkę. Tak samo pokroić cebulę, jabłko i ogórki kiszone. Dodać je do pokrojonych warzyw. Wyjąć śledzie z marynaty i także dodać do miski z warzywami. Przyprawić i dodać musztardę oraz majonez. Delikatnie wymieszać.

SAŁATKA „Z DEDYKACJĄ DLA MIŁOŚNIKÓW ZIEMNIAKÓW”

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 4 jajka, 4 ogórki kiszone
  • 100 g boczku lub szynki parmeńskiej
  • szczypiorek
  • sos majonezowy: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy, sól i pieprz

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Ugotować na twardo jajka i pokroić na ćwiartki. Ogórki pokroić w kosteczkę. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Wymieszać składniki sosu. Wymieszać składniki i udekorować szczypiorkiem.

SAŁATKA „POWITANIE WIOSNY

Składniki:

  • 4 jajka
  • 5 rzodkiewek
  • 100g kaszy jęczmiennej (1 woreczek)
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • szczypiorek
  • sos do sałatki: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz

Wykonanie:

Ugotować kaszę i ostudzić. W salaterce połączyć z sałatą i szczypiorkiem Dodać pokrojone plasterki rzodkiewki. Ugotować na twardo jajka i pokroić w łódeczki. Dodać do sałaty. Pokroić suszone pomidory w paseczki i dodać. Wymieszać dokładnie składniki sosu i polać nim sałatę.

SAŁATKA „ PROSTO Z MEKSYKU

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy, 1 puszka ananasa, 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 por
  • ½ czerwonej papryki
  • 200g żółtego sera
  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku
  • 3 łyżki majonezu
  • natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

Pokroić pora na drobną kosteczkę i przelać na sitku wrzącą wodą. Na tym samym sitku odsączyć kukurydzę. Przesypać do miski. Dodać do miski ananasa. Na sitko włożyć fasolkę i przepłukać. Dodać do miski. Pokroić w kostkę paprykę i zetrzeć ser. Dodać do miski z resztą składników. Doprawić do smaku i dodać majonezu. Dokładnie wymieszać i udekorować pietruszką.

ZOBACZ TAKŻE:
Ciasta na Wielkanoc – PO PROSTU PYSZNE! >>