Opublikowany przez:
                              
              
                                  monika.g                
                              
              
              
                              
                  2014-12-08 16:05:37                
              
                              
                  
                
              
                          
Wigilia to dzień poprzedzający święta Bożego Narodzenia. W wieczór wigilijny po rozbłyśnięciu na niebie pierwszej gwiazdki, cała rodzina gromadzi się przy wigilijnym stole, aby podczas uroczystej kolacji podzielić się opłatkiem i skosztować wszystkich potraw. Zwyczajowo na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw powinno być dwanaście, tyle ile miesięcy w roku. Każdej należy spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok. Zgodnie z polskim zwyczajem potrawy wigilijne powinny być postne, czyli bezmięsne. Poniżej prezentujemy najbardziej tradycyjne przepisy wigilijne.
Przepisy wigilijne
| 
 
 Wigilijny barszcz czerwony z uszkami  | 
|
| 
 Wigilijny kompot z suszu owocowego 
  | 
 Wigilijna zupa grzybowa z łazankami 
  | 
| 
 
 
  | 
|
| 
 
  | 
 
 
  | 
| 
 
 
  | 
|
| 
 
  | 
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!