(pixabay @ Przepisy wielkanocne – wykwintne sałatki na Wielkanoc)
Sałatka z jajkiem, fetą i rzeżuchą
Składniki:
• 4 jajka
• 200 g sera typu feta
• 1/2 sałaty lodowej
• garść roszponki
• 8 rzodkiewek
• 1 ogórek szklarniowy
• 2 zielone papryczki chili (nie jest ostra)
• rzeżucha lub kiełki brokuła (opcjonalnie)
• szczypiorek
• sól i pieprz
Sos:
• 4 łyżki musztardy miodowej
• 4 łyżki majonezu
• 4 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
• 4 łyżki oliwy extra vergine
• 2 łyżki sera typu feta
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Jajka ugotuj. Sałatę i roszponkę opłucz i osusz, włóż do salaterki. Dodaj pokrojone na plasterki rzodkiewki i obrany ogórek oraz cienko pokrojone papryczki. Dopraw solą i pieprzem, delikatnie przemieszaj.
- Dodaj pokrojone jajka (na grube plasterki lub na połówki), pokrojoną w kostkę fetę, posyp szczypiorkiem i rzeżuchą. Polej sosem: w miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu (aby feta dobrze rozprowadziła się w sosie i nie było grudek, można najpierw rozetrzeć ją łyżką z miodem, później z resztą składników).
Przepisy wielkanocne - z szynką i chrzanem>>