Podstawy odkwaszania organizmu - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Podstawy odkwaszania organizmu

Podstawy odkwaszania organizmu

Autor zdjęcia/źródło: @Podstawy odkwaszania organizmu

Zakwaszony organizm potrafi być problemem na wiele sposobów. Powiększa stany zapalne, co przekłada się na słabszą odporność, szybsze męczenie się, czy częstsze odczuwanie zgagi. Warto więc walczyć z tym zjawiskiem.

Czego unikać odkwaszając organizm?

Istnieje ogromna lista produktów spożywczych, które działają zakwaszająco. Trudno je wymienić w tak krótkim tekście, można jednak wskazać pewne podstawowe grupy, które warto omijać z daleka, gdy zaczyna się przeprowadzać proces odkwaszania organizmu.

Z pewnością warto ograniczyć (a najlepiej wyeliminować) spożycie rafinowanego cukru – i to nie tylko w słodyczach. Wiele produktów ma go dodanych do składu w celu poprawy smaku, za każdym razem kosztem wartości zdrowotnych.

Warto również stopniowo ograniczać produkty przetworzone, często mające bardziej kwaśny odczyn pH, niż produkty, z których je pierwotnie wyrabiano. Przykładowo choć mąka pszenna sama w sobie ma odczyn kwaśny, po oczyszczeniu jej do postaci mąki białej, problem w tym zakresie jest większy. Natomiast optymalnie byłoby spożywać nie tyle potrawy z mąki (np. makarony), co kaszę. Więcej informacji na temat produktów zakwaszających (ale też tych odkwaszających) można znaleźć na stronach dotyczących zdrowia, m.in. w serwisie naturapluszdrowie.pl.

Łączenie odkwaszania z odtruwaniem

Co istotne, odkwaszanie warto łączyć z oczyszczaniem organizmu, choćby z tego względu, że w trakcie zakwaszenia często pojawiają się warunki sprzyjające rozwojowi kandydozy. Skoro więc staramy się doprowadzić organizm do porządku, warto robić to konsekwentnie – sięgając po produkty działające detoksykacyjnie pozbędziemy się przynajmniej części niekorzystnych substancji zalegających w organizmie, dzięki czemu nawet w przypadku powrotu do wcześniejszej diety poczujemy się nieco lepiej niż poprzednio.

W takowym odtruciu bardzo pomaga zamiana herbaty lub kawy na napary z ziół oczyszczających, takich jak pokrzywa, szałwia lub mniszek lekarski. Każda z tych roślin, pita regularnie w formie naparów (można je również stosować naprzemiennie), pozwala na uzyskanie całkiem dobrych efektów detoksykacyjnych.