Pączki jemy chętnie przez cały rok. Szczególną popularnością cieszą się jednak na zakończenie karnawału, w tłusty czwartek. Wtedy też podobno nie tuczą i nie szkodzą. Dlatego warto poznać przepis na domowe pączki, które zawsze wyjdą!
Przepis na pączki: proste i domowe
Pączki, które najbardziej nam smakują mogą być z serem, z marmoladą, z czekoladą, no i z lukrem. W zależności od upodobań, pączki smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku – te drugie będą mniej kaloryczne. Jaki jest przepis na pączki, które się zawsze udają? Znaleźliśmy 3 ciekawe przepisy na domowe i proste pączki.
Domowy przepis na pączki z marmoladą
Co będziesz potrzebować, aby zrobić przepis na pączki z marmoladą?
- 1 kg mąki pszennej,
- 20 dag cukru (1 szklanka),
- 25 dag masła,
- 6-7 jaj,
- 1,5 szkl. mleka,
- 5 – 6 dag drożdży,
- 1 olejek śmietankowy,
- szczypta soli,
- marmolada,
- cukier puder do posypania,
- olej do smażenia,
Przepis na pączki z marmoladą - KROK PO KROKU:
Z mleka, drożdży oraz 1/3 części mąki wykonać rozczyn i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, dodać cukier, jaja, olejek śmietankowy, pozostałą część mąki, sól i dobrze rozpuszczone masło (może być stopione). Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Formować kulki, a do ich środka nakładać marmoladę. Pączki kłaść na serwetce do wyrośnięcia. Smażyć na gorącym oleju. Odcedzić na bibule i posypać cukrem pudrem.
Przepis na pączki serowe
Przepis na pączki serowe – co będziesz potrzebować?
- pół kg mąki
- pół kg sera białego
- 2-3 łyżki śmietany
- 5 dag masła
- 2 jajka (lub1 jajko i 2 żółtka)
- 1/3 szkl cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy)
- 1 łyżka spirytusu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- ok 1l oleju roślinnego do smażenia
- cukier puder lub biały lukier
Przepis na pączki serowe – KROK PO KROKU
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, sodę, mieszamy wszystko. Następnie do miski dodajemy roztopione, niebyt gorące masło, jajka, spirytus i zmielony ser biały. Zagniatamy ciasto – musi być dość elastyczne i trochę klejące, jeśli wychodzi nam zbyt suche można dodać troszkę śmietany (zbyt zbite ciasto to zbite, słabo rosnące pączki).
Podsypując mąką ciasto, rozwałkowujemy je dość grubo, wycinamy szklanką kółka. W garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron. Studzimy na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, oprószamy cukrem pudrem lub lukrujemy
Przepis na pączki domowe pieczone
Składniki do przepisu na pączki pieczone – co będziesz potrzebować?
- 100 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 370 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 3 jajka
- 170 g miękkiego masła
- odrobina soli
- konfitura z roży lub ulubiony dżem
- foremki na babeczki
Przepis na pączki pieczone - KROK PO KROKU:
- Wymieszać ciepłe mleko z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut.
- Pozostałą mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać rozczyn z drożdży i wymieszać, dodać jajka i ponownie wymieszać, a następnie wyrabiać przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie.
- Dodawać po kawałku miękkie masło i cały czas wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczące oraz będzie się odklejało od ręki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką i rozwałkować na placek o grubości około 1 cm.
- Wyciąć szklanką krążki, rozpłaszczać je troszkę ręką i nakładać 1 łyżeczkę ulubionego nadzienia Następnie zlepić brzegi, uformować w kulkę i włożyć do foremki na babeczki łączeniem do spodu. Odstawić na ok. 1/2 h do wyrośnięcia.
- Nagrzać piekarnik do 180 ºC.
- Pączki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i piec przez ok. 15 minut. Po ostudzeniu polukrować.
CZYTAJ TEŻ >> Jak przechowywać pączki i faworki, żeby były świeże?