PROSTY Przepis na pączki, które zawsze wychodzą! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

PROSTY Przepis na pączki, które zawsze wychodzą!

PROSTY Przepis na pączki, które zawsze wychodzą!

Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie: Pixaby

Czy masz już przepis na pączki, które zawsze się udają? Wkrótce tłusty czwartek, warto się przygotować!

Pączki jemy chętnie przez cały rok. Szczególną popularnością cieszą się jednak na zakończenie karnawału, w tłusty czwartek. Wtedy też podobno nie tuczą i nie szkodzą. Dlatego warto poznać przepis na domowe pączki, które zawsze wyjdą!

Przepis na pączki: proste i domowe

Pączki, które najbardziej nam smakują mogą być z serem, z marmoladą, z czekoladą, no i z lukrem. W zależności od upodobań, pączki smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku – te drugie będą mniej kaloryczne. Jaki jest przepis na pączki, które się zawsze udają? Znaleźliśmy 3 ciekawe przepisy na domowe i proste pączki.

Domowy przepis na pączki z marmoladą

Co będziesz potrzebować, aby zrobić przepis na pączki z marmoladą?

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 20 dag cukru (1 szklanka),
  • 25 dag masła,
  • 6-7 jaj,
  • 1,5 szkl. mleka,
  • 5 – 6 dag drożdży,
  • 1 olejek śmietankowy,
  • szczypta soli,
  • marmolada,
  • cukier puder do posypania,
  • olej do smażenia,

Przepis na pączki z marmoladą - KROK PO KROKU:

Z mleka, drożdży oraz 1/3 części mąki wykonać rozczyn i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, dodać cukier, jaja, olejek śmietankowy, pozostałą część mąki, sól i dobrze rozpuszczone masło (może być stopione). Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Formować kulki, a do ich środka nakładać marmoladę. Pączki kłaść na serwetce do wyrośnięcia. Smażyć na gorącym oleju. Odcedzić na bibule i posypać cukrem pudrem.

Przepis na pączki serowe

Przepis na pączki serowe – co będziesz potrzebować?

  • pół kg mąki
  • pół kg sera białego
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 5 dag masła
  • 2 jajka (lub1 jajko i 2 żółtka)
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy)
  • 1 łyżka spirytusu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok 1l oleju roślinnego do smażenia
  • cukier puder lub biały lukier

Przepis na pączki serowe – KROK PO KROKU

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, sodę, mieszamy wszystko. Następnie do miski dodajemy roztopione, niebyt gorące masło, jajka, spirytus i zmielony ser biały. Zagniatamy ciasto – musi być dość elastyczne i trochę klejące, jeśli wychodzi nam zbyt suche można dodać troszkę śmietany (zbyt zbite ciasto to zbite, słabo rosnące pączki).
Podsypując mąką ciasto, rozwałkowujemy je dość grubo, wycinamy szklanką kółka. W garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron. Studzimy na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, oprószamy cukrem pudrem lub lukrujemy

Przepis na pączki domowe pieczone

Składniki do przepisu na pączki pieczone – co będziesz potrzebować?

  • 100 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 370 g mąki pszennej 
  • 50 g cukru
  • 3 jajka
  • 170 g miękkiego masła
  • odrobina soli
  • konfitura z roży lub ulubiony dżem
  • foremki na babeczki

Przepis na pączki pieczone - KROK PO KROKU:

  1. Wymieszać ciepłe mleko z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut.
  2. Pozostałą mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać rozczyn z drożdży i wymieszać, dodać jajka i ponownie wymieszać, a następnie wyrabiać przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie.
  3. Dodawać po kawałku miękkie masło i cały czas wyrabiać, aż  ciasto będzie błyszczące oraz będzie się odklejało od ręki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką i rozwałkować na placek o grubości około 1 cm.
  5. Wyciąć szklanką krążki, rozpłaszczać je troszkę ręką i nakładać 1 łyżeczkę ulubionego nadzienia Następnie zlepić brzegi, uformować w kulkę i włożyć do foremki na babeczki łączeniem do spodu. Odstawić na ok. 1/2 h do wyrośnięcia. 
  6. Nagrzać piekarnik do 180 ºC.
  7. Pączki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i piec przez ok. 15 minut. Po ostudzeniu polukrować.

CZYTAJ TEŻ >> Jak przechowywać pączki i faworki, żeby były świeże?