Popołudniowe spotkania przy meczu najlepiej spędza się w gronie bliskich i znajomych. Wspólne komentowanie piłkarskich rozgrywek i przeżywanie nawet najdrobniejszej porażki, a przede wszystkim celebrowanie sukcesów to zwyczaj praktykowany na całym świecie.
Aby spotkanie przebiegało w wyśmienitej atmosferze na pewno oprócz doborowego grona przyjaciół i rozweselających trunków przydadzą się małe przekąski dla kibica. Oto nasza propozycja:
Mięsne kuleczki z różnymi sosami
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 4 łyżki bułki tartej oraz bułka tarta do panierowania
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU
- Mięso mieszamy z jajkiem i bułką tarta i posiekaną cebulą
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- Formujemy malutkie kuleczki i obtaczamy je w bułce tartej
- Smażymy na oleju i studzimy.
- Przekładamy na półmisek i nadziewamy na wykałaczki.
Sos paprykowy
Składniki:
- 2 papryki
- 1/2 papryczki chili
- 1 cebula
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka octu jabłkowego
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Pokrojoną cebulę szklimy na oleju.
- Papryki obieramy i dodajemy do cebuli.
- Dodajemy posiekane pół papryczki chili i ocet jabłkowy.
- Dusimy pod przykryciem około 10 minut.
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę.
- Całość miksujemy.
Sos musztardowy
Składniki:
- pęczek dymki
- 1/2 papryczki chili
- 1/2 szklanki majonezu
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 1 łyżka musztardy z gorczycą
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- odrobina cukru
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Dymkę i papryczkę posiekajmy.
- Majonez połączmy z jogurtem oraz musztardami.
- Dodajmy do majonezu z jogurtem posiekaną dymkę z papryczką
- Doprawmy do smaku solą, pieprzem,, sokiem z cytryny i cukrem.
Przekąski dla kibica@pixabay.com
>>Zawsze warto coś przkąsić wybierając swoje typy piłkarskie <<
Paluchy serowe
Składniki:
- 25 dag wiejskiego twarogu
- 25 dag masła lub margaryny
- 25 dag mąki pszennej
- 1 jako
- kminek, sezam, sól gruboziarnista
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pokrojoną margarynę oraz rozgnieciony widelcem twaróg.
- Wyrabiamy ciasto, odstawiamy je na pół godziny do lodówki.
- Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 3-5 mm, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy przyprawami .
- Kroimy na paluchy.
- Paluchy pieczemy w 190C. około 15-20 minut , aż się przyrumienią.
Pasta jajeczna na pomidorach
Składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki majonezu
- 1 duży pomidor
na dekorację:
- 2 rzodkiewki
- kawałek ogórka świeżego
- 1 łyżka szczypiorku drobno pokrojonego
- kilka pasków czerwonej papryki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Jajka drobno kroimy,mieszamy z majonezem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Na pokrojony w grube plastry pomidor nakładamy pastę jajeczną.
- Dekorujemy plasterkami rzodkiewki i ogórka oraz paskami czerwonej paryki.
- Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Które przekąski są dobre dla dzieci?>>
Przewodnik po przekąskach>>