Mięso drobiowe w diecie dziecka - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Mięso drobiowe w diecie dziecka

Wprowadzając do jadłospisu dziecka mięso, zacznij od drobiowego. Zawiera ono mało tłuszczu. Jest smaczne i lekkostrawne oraz ma delikatną fakturę. Spośród drobiowych mięs najlepiej podawaj dziecku indyka, kaczkę lub gęś. Jeśli decydujesz się na kurczaki, wybierz je z ekologicznej hodowli. Najbardziej dietetyczną i zdrową częścią kurczaka jest pierś.

Łatwo przyswajalne białko zawarte w mięsie drobiowym bierze udział w budowie tkanek kostnych i mięśniowych. Z kolei witaminy z grupy B, cynk i potas wzmacniają układ odpornościowy malucha. Magnez wspomaga prawidłowe działanie komórek nerwowych, a zawarte w nim witaminy PP tzw. niacyny umożliwiają prawidłową pracę żołądka i jelit. Żelazo znajdujące się w drobiu jest o wiele bardziej przyswajalne niż to obecne w warzywach.

 

Zdrowo bo ekologicznie

Kurczaki kupujmy jedynie z hodowli ekologicznych.  Niestety dostęp do nich na rynku jest niewielki. Najwięcej w sprzedaży jest tzw. brojlerów. Są to kurczaki  hodowane przemysłowo, na małej przestrzeni i karmione gotowymi paszami, co przyspiesza przyrost ich masy. Zgodnie z unijnymi zasadami do karmy nie dodawane są hormony i antybiotyki, jednak mimo to jakość mięsa z kurcząt nie jest najlepsza. Gdy już musimy zdecydować się na brojlery  przynajmniej wybierzmy mniejsze zło  i wybierzmy te z mniejszych hodowli. W bardziej renomowanych sklepach dowiesz się z jakiej hodowli kurczak pochodzi czym był karmiony. Jednak najważniejsze jest, aby kurczak był świeży.  

  • Jego kończyny powinny być  równej długości i symetryczne. W przeciwnym razie mógł on chorować na krzywicę i wtedy ma mniej wartościowe mięso. Gdy przekroisz go na dwie  połówki, powinny być one równe.
  • Szarobure, lekko żółtawe zabarwienie lub gdy mięso prześwituje przez skórę oznacza, że kurczak nie jest świeży. Świadczy też o tym nieprzyjemny zapach kurczaka.
  • Gdy po przyciśnięciu palcem kurczaka pozostanie wgłębienie, oznacza to, że nie jest świeży. Mięso świeżego kurczaka jest sprężyste.
  • Woda lub lekko krwawy płyn znajdujący  się w tacce z mięsem może zawierać chorobotwórcze bakterie.
  • Wybieraj mniejsze kurczaki. Są one bogatsze w białko i zawierają mniej tłuszczu.
  • Jeśli kupujesz brojlery, wybierz te z mniejszej hodowli, gdzie drób karmi się zbożem.

Indyk dla alergika oraz kaczka i gęś

Spośród drobiu indyk  dostarcza mięsa najmniej kalorycznego . Poza tym jest pełnowartościowym źródłem białka, zawiera dużo witaminy A, B, potasu, cynku oraz magnezu.  Ponieważ przyswaja on najmniej zanieczyszczeń takich jak  chociażby metale ciężkie jest świetnym składnikiem diety dla alergików.

W diecie dziecka powinny też zagościć kaczka i gęś jako zdrowsza alternatywa hodowanych kurczaków.  Podawajmy je jednak starszym dzieciom.  Mięso kaczki może być dla malucha zbyt ciężkostrawne, z kolei gęsina za bardzo kaloryczna.  


ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Czym przyprawiać poszczególne zupy i mięsa...>>

Sekrety smacznego mięsa>>







Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika gocha2323
    gocha2323Ikona zgłaszania komentarza
    Maksiowi do tej pory podaję kurczaka ale z ekologicznej hodowli!
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Oj.. gdzie te wspaniała babcine mięska..