Opublikowany przez:
Familiepl
2021-10-20 15:59:04
Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie Unsplash
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez niemiecką firmę Kervan GmbH Berlin owycofaniu określonej poniżej partii chałwy ze względu na stwierdzenie w niej obecności bakterii Salmonella spp.
Bakterie Salomonelli mogą być groźne dla człowieka. Salmonella to najliczniejszy rodzaj Gram-ujemnych, pałeczkowatych bakterii rodziny Enterobacteriaceae, które mogą powodować silne zatrucia pokarmowe występujące głownie z biegunką, wymiotami, gorączką. Czasami zatrucie może być tak silne, że potrzebna jest pomoc lekarska a nawet pobyt w szpitalu.
Przypomnijmy tylko, że sezam indyjski, z którego robi się chałwę, jest bardzo zdrową rośliną oleistą, której nasiona dostarczają bardzo wartościowych tłuszczów. Zawierają one 48-54% tłuszczu, 17-20% białka, 13,4-26% węglowodanów, 5-5,7% wody i 3,7% popiołu. 100 gramów nasion dostarcza 406-851 mg potasu, 647-774 mg fosforu, 346-579 mg magnezu, 131-415 mg wapnia i 39-122 mg sodu.
Olej sezamu zawiera wysoki poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu oleinowego (do 38,84%) i linolenowego (do 46,26%).
Nazwa produktu: chałwa z pistacjami pn. TAHIN HELVA HALVA, FISTIKLI / PISTACHIO marki: KOSKA 1907, 200 g
Numer kodu kreskowego: 8 6907 10 009442
Numer partii: 212-300F/20
Najlepiej spożyć przed 26.10.2022
Dystrybutor: Kervan GmbH Flohrstr.26 Berlin 13507
Kraj pochodzenia: Turcja
CZYTAJ TEŻ >> Dzieci odtwarzają niebezpieczne sytuacje ze "Squid Games"
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!