LDL FREE - jak gotować bez "złego" cholesterolu - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

LDL FREE - jak gotować bez "złego" cholesterolu

Nadmierny poziom cholesterolu we krwi zagraża nie tylko naszemu zdrowiu, nieleczony może stać się nawet powodem śmierci. Lekarze zalecają pacjentom mającym wysoki poziom tzw. złego cholesterolu, aby stosowali zdrową dietę i zwiększyli aktywność fizyczną. Wielu chorych zadaje sobie pytanie, jak gotować, aby ograniczać lub eliminować cholesterol LDL w swojej diecie.

LDL FREE - jak gotować bez "złego" cholesterolu

Autor zdjęcia/źródło: photl.com

Jak zły cholesterol wpływa na organizm człowieka?

W badaniach laboratoryjnych krwi mierzony jest poziom całkowitego cholesterolu i często przeprowadzane jest jego rozbicie na frakcje cholesterolu HDL oraz cholesterolu LDL. Pierwszy nazywany jest tzw. dobrym cholesterolem, zaś drugi złym. Jeśli poziom odmiany LDL jest wyższy niż 100 mg/dl u dorosłego człowieka, należy podjąć jak najszybciej właściwe kroki zmierzające do jego zredukowania. Jest to niezbędne, ponieważ zły cholesterol zarówno produkowany w organizmie człowieka, jak i wchłaniany w dużej mierze z pożywienia, powoduje odkładanie się złogów tłuszczowych w żyłach i tętnicach, co w konsekwencji może doprowadzić do ich nadmiernego usztywnienia i zapchania. Skutkuje to chorobą miażdżycową, zawałami serca i udarami mózgu. Dowiedz się więcej na temat cholesterolu i sprawdź, dlaczego organizm może wytwarzać go w nadmiarze. Może zdziwić cię fakt, że cholesterol poza tym wszystkim jest bardzo ważną substancją w organizmie człowieka, bez której poszczególne narządy nie mogłyby normalnie funkcjonować. Jak jednak zredukować poziom złego cholesterolu, stosując dietę?

Dieta LDL Free

Dieta wolna od złego cholesterolu powinna być bogata w świeże warzywa, owoce, chude mięso i wędliny, drób, produkty pełnoziarniste, oleje roślinne i ryby. Spożywanie na co dzień tłustych potraw np. smażonych, ale także słodyczy czy białego pieczywa sprzyja namnażaniu się w organizmie złego cholesterolu. Dieta LDL FREE nie może zawierać wysoko przetworzonych produktów – zupek chińskich, sosów z proszku czy fast foodów. Należy ograniczać tłuszcze nasycone takie jak np. masło czy smalec w codziennym jadłospisie, ale jednocześnie uzupełniać go o tłuszcze nienasycone, zwłaszcza roślinne: z oliwek, orzechów, słonecznika, rzepaku czy awokado. Na zredukowanie poziomu cholesterolu LDL w organizmie wpłynie przyjmowanie suplementów diety zawierających sterole roślinne skutecznie niwelujące nadmierny cholesterol LDL we krwi. Wystarczy jedna tabletka dziennie np. preparatu Cholester, aby uwolnić się od zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL.

Najnowsze komentarze

  • 89.78.*.*Ikona zgłaszania komentarza
    Dieta dietą a do tego powinien dojść jeszcze regularny wysiłek aerobowy
  • Awatar użytkownika Sonia
    SoniaIkona zgłaszania komentarza
    Cholesterol (ten zły) to paskudztwo...