Karob czyli chleb świętojański – zdrowszy zamiennik cukru i kakao - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Karob czyli chleb świętojański – zdrowszy zamiennik cukru i kakao

Karob czyli chleb świętojański – zdrowszy zamiennik cukru i kakao

Autor zdjęcia/źródło: karob @ pixabay.com

Karob, znany jako chleb świętojański, to niezwykle cenne źródło witamin i minerałów. Polecany jest on szczególnie osobom dbającym o zdrowy tryb życia, a także alergikom. Warto włączyć go do swojej diety i stosować jako zamiennik kakao lub cukru, ale nie tylko. Jak używać karob i do czego?

Karob, czyli chleb świętojanski, to przede wszystkim bogate źródło witamin i wapnia oraz fosforu. Dzięki temu zapobiega on osteoporozie, ma bardzo dobry wpływ na rozwój mocnych kości u dzieci, a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Sprzedawany w postaci proszku swoim zapachem i wyglądem niezwykle przypomina kakao i jest stosowany jako jego zamiennik. Natomiast jego specyficzny słodki smak pozwala używać go jako bardzo zdrowej alternatywy dla cukru. Warto bliżej poznać tę roślinę właśnie ze względu na jej lecznicze właściwości oraz walory smakowe.

Karob  -czyli  czym jest chleb świętojański?

Karob, inaczej szarańczyn strąkowy lub chleb świętojański,

to roślina z rodziny bobowatych. Rośnie ona w basenie Morza Śródziemnego i wytwarza duże, brązowe strąki wypełnione nasionami. Nasiona karobu są mielone i dostępne na rynku w postaci proszku. Z nasion tych wytwarza się również gumę karobową, lepiej znaną pod nazwą mączka chleba świętojańskiego stosowaną jako zagęstnik w wielu produktach spożywczych oraz melasę karobową. Melasa karobowa to syrop z karobu stosowany jako dodatek do słodkich deserów, ciast i naleśników. Z karobu wytwarza się również sok, cukierki, a nawet lecznicze likiery.

Karob a kakao

Ze względu na swój wygląd, zapach i smak karob bardzo często porównywany jest do lepiej nam znanego kakao. Oba produkty dostępne są w postaci sypkiego, brązowego proszku i mają przyjemny, karmelowy zapach. Różnią się przede wszystkim smakiem. Kakao jest gorzkie, a karob słodki. Swoją słodycz zawdzięcza dużej zawartości węglowodanów, które ślina łatwo rozkłada na cukry proste. Karob w przeciwieństwie do kakao nie zawiera kofeiny, która w kakao występuje w śladowych ilościach. Jest też mniej kaloryczny co doceniają zwłaszcza osoby stosujące diety odchudzające.

Karob - właściwości lecznicze chleba świętojańskiego

Chleb świętojański jest bogatym źródłem wapnia i fosforu, dzięki czemu zapobiega osteoporozie. Zawiera też magnez, wpływa więc korzystnie na nasz układ nerwowy oraz żelazo co usprawnia funkcjonowanie układu krwionośnego. Zawiera także witaminy A, C i E oraz dużą ilość witamin z grupy B. W jego skład wchodzą również pektyny, taniny i garbnik, które usprawniają układ pokarmowy, wspomagają trawienie, zapobiegają zaparciom oraz leczą biegunki. Hamują również rozwój bakterii w trakcie infekcji. Karob wykazuje także właściwości przeciwnowotworowe ze względu na zawartość dużej ilości błonnika, który usprawnia perystaltykę jelit zapobiegając rozwojowi raka jelita. Natomiast zawartość kwasu galusowego sprawia, że zatrzymuje on namnażanie się komórek nowotworowych oraz działa przeciwzapalnie.

Karob - dla kogo chleb świętojański?

Diabetyków –mimo, że jest słodki jest dla nich bezpieczny, a nawet pomaga regulować poziom cukru we krwi;

alergików – nie zawiera alergenów, nie uczula w przeciwieństwie do podobnego do niego kakao;

osób dbających o zdrowy tryb życia – pomaga oczyszczać organizm z toksyn, jest mało kaloryczny;

palaczy oraz osób borykających się z infekcjami górnych dróg oddechowych - ma właściwości wykrztuśne, pomaga pozbyć się zalegającej wydzieliny;

kobiet w ciąży – ze względu na wysoką zawartość żelaza zapobiega anemii;

osób mających problemy trawienne – wspomaga perystaltykę jelit, przyspiesza przemianę materii, ułatwia trawienie;

osób w podeszłym wieku – ze względu na wysoką zawartość wapnia zapobiega osteoporozie, dodaje sił witalnych, wpływa na odnowę komórek organizmu, dzięki czemu spowalnia proces starzenia się.

Karob zastosowanie

Karob w postaci proszku możemy stosować tak samo jak kakao. Można więc przyrządzić z niego pyszny napój z ciepłym mlekiem, szczególnie na wieczór, ponieważ posiada właściwości uspokajające. Polecam szczególnie dla dzieci oraz alergików uczulonych na kakao czy czekoladę. Można nim również dosładzać wypieki i nadawać im oryginalny smak. Karob jest bardzo wydajny, wystarczy niewielka ilość, aby wzbogacić smak znanego deseru czy ciasta. Dzięki niemu nie musimy też dodawać cukru co obniża nam wartość kaloryczną przyrządzanych potraw.

Warto sięgnąć po karob szczególnie jeśli zależy Wam na zdrowym odżywianiu i poszukujecie produktów nie tylko dobrze smakujących, ale również posiadających cenne właściwości zdrowotne. Karob kupicie w wielu supermarketach, a także w sklepach ze zdrową żywnością. Głównie dostępny jest w postaci proszku (ok. 5-6 zł. za 200 g) lub melasy (10-15 zł. za słoiczek 370 g). Jest to więc nieduży wydatek biorąc pod uwagę korzyści zdrowotne i smakowe jakie otrzymujemy w zamian.

Więcej na temat zdrowego odżywiania dowiesz sie na FB:

ZOBACZ TAKŻE:

10 TRICKÓW jak przyspieszyć metabolizm i ułatwić sobie odchudzanie>>

TOP 7 Good mood food – jedzenie na poprawę nastroju!>>