Kapusta z grochem – jak ją zrobić na święta? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Kapusta z grochem – jak ją zrobić na święta?

Kapusta z grochem – jak ją zrobić na święta?

Autor zdjęcia/źródło: Obraz autorstwa pvproductions na Freepik

To obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Jak zrobić pyszną i postną kapustę z grochem?

Na wigilijnym stole kapusta z grochem to obok karpia jedna z tradycyjnych potraw. Ma tyle samo zwolenników, co przeciwników – zarówno samego smaku, jak i walorów potrawy Kapusta z grochem może być bowiem ciężkostrawna, dlatego osoby mające problemy z układem trawienia powinny odpuścić sobie to danie podczas świąt. Jak zrobić pyszną kapustę z grochem na świąteczny stół?

Kapusta z grochem – jak zrobić na Wigilię?

Za robienie kapusty z grochem warto zabrać się nieco wcześniej, ponieważ groch należy namoczyć minimum 12 godzin wcześniej. Jak zrobić kapustę z grochem? Będziesz potrzebować:

- około 700 g łuskanego grochu,

-1- 1,2 kg kiszonej kapusty,

- 2 cebule

- olej,

- zioła – listek laurowy, kminek, kilka ziaren ziela angielskiego oraz pieprz.

Jak zrobić kapustę z grochem? Groch należy przepłukać i namoczyć najlepiej na noc, przez około 12 godzin. Następnie wodę z grochu odlewamy, a groch płuczmy i wstawiamy do gotowania. W tym celu zalewamy groch wodą i gotujemy około godziny.

Kapustę kiszoną także warto przepłukać, aby nie była zbyt kwaśna i odcisnąć. Następnie do drugiego garnka wstawiamy kapustę (można posiekać), zalewamy wodą i dodajemy zioła i przyprawy według uznania. Kapustę gotujemy około 40 minut. Po ugotowaniu dodajemy kapustę do ugotowanego i odcedzonego grochu.

W tym czasie na patelni, na oleju, przysmażamy posiekane cebule i dodajemy całość do garnka z kapustą i grochem.  Całość mieszamy i gotujemy na minimalnym ogniu, pod przykryciem jeszcze pół godziny.

Kapustę z grochem można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

CZYTAJ TEŻ >> Efektowne dekoracje na Boże Narodzenie - zobacz!