Opublikowany przez: Redakcja F. Redakcja 2023-12-20 09:22:13
Autor zdjęcia/źródło: Obraz autorstwa pvproductions na Freepik
Na wigilijnym stole kapusta z grochem to obok karpia jedna z tradycyjnych potraw. Ma tyle samo zwolenników, co przeciwników – zarówno samego smaku, jak i walorów potrawy Kapusta z grochem może być bowiem ciężkostrawna, dlatego osoby mające problemy z układem trawienia powinny odpuścić sobie to danie podczas świąt. Jak zrobić pyszną kapustę z grochem na świąteczny stół?
Za robienie kapusty z grochem warto zabrać się nieco wcześniej, ponieważ groch należy namoczyć minimum 12 godzin wcześniej. Jak zrobić kapustę z grochem? Będziesz potrzebować:
- około 700 g łuskanego grochu,
-1- 1,2 kg kiszonej kapusty,
- 2 cebule
- olej,
- zioła – listek laurowy, kminek, kilka ziaren ziela angielskiego oraz pieprz.
Jak zrobić kapustę z grochem? Groch należy przepłukać i namoczyć najlepiej na noc, przez około 12 godzin. Następnie wodę z grochu odlewamy, a groch płuczmy i wstawiamy do gotowania. W tym celu zalewamy groch wodą i gotujemy około godziny.
Kapustę kiszoną także warto przepłukać, aby nie była zbyt kwaśna i odcisnąć. Następnie do drugiego garnka wstawiamy kapustę (można posiekać), zalewamy wodą i dodajemy zioła i przyprawy według uznania. Kapustę gotujemy około 40 minut. Po ugotowaniu dodajemy kapustę do ugotowanego i odcedzonego grochu.
W tym czasie na patelni, na oleju, przysmażamy posiekane cebule i dodajemy całość do garnka z kapustą i grochem. Całość mieszamy i gotujemy na minimalnym ogniu, pod przykryciem jeszcze pół godziny.
Kapustę z grochem można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
CZYTAJ TEŻ >> Efektowne dekoracje na Boże Narodzenie - zobacz!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.