Jak zadbać o wątrobę? DIETETYK radzi co sprzyja jej zdrowiu - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak zadbać o wątrobę? DIETETYK radzi co sprzyja jej zdrowiu

Jak zadbać o wątrobę? DIETETYK radzi co sprzyja jej zdrowiu

Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie Unsplash

W końcu nadszedł czas długo wyczekiwanych ciepłych dni oraz długich przyjemnych wieczorów. Taka aura sprzyja miłośnikom grillowania, którzy są spragnieni spotkań na świeżym powietrzu przy aromatycznym grillu.

Potrawy grillowane choć, są uważane za zdrowsze od smażonych, często wpływają niekorzystnie na kondycję wątroby, bo są zazwyczaj ciężkostrawne (wymagające dłuższego trawienia) i kaloryczne. Tłuste mięsa, marynaty do mięs, mieszanki przypraw oraz alkohol towarzyszący takim spotkaniom, działają obciążająco na nasz organ. Ale czy musimy rezygnować z tego typu biesiad? Nie! Ale warto wiedzieć, jak wspomóc  wątrobę w tym ciężkim dla niej okresie.

W codziennym życiu, w pośpiechu zapominamy, że nadmiar jedzenia, które często jest niezdrowe a także używki, mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie, a przede wszystkim na wątrobę, która stara uporać się z dostarczonymi z nimi toksynami. Podczas grillowania należy zwrócić uwagę nie tylko na ilość spożywanego jedzenia, a przede wszystkim na jego jakość.

Wątroba  umiejscowiona  jest po prawej stronie jamy brzusznej  pod przeponą (okolice podżebrza), jest największym i niezwykle ważnym organem w organizmie człowieka. Choć potrafi się regenerować sami również musimy o nią dbać, bo pełni wiele istotnych funkcji, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Do funkcji wątroby należy: wytwarzanie, uwalnianie i gromadzenie glukozy, przekształcanie węglowodanów oraz białek w tłuszcze, wiązania lipoprotein oraz fosfolipidów, wytwarzanie białek  i synteza cholesterolu, gromadzenie żelaza oraz  witamin A, D i B12, produkowanie żółci niezbędnej do trawienia pokarmu, neutralizacja toksyn (WĄTROBA DZIAŁA JAK FILTR DLA ORGANIZMU).

Wątroba jest organem, który nie posiada receptorów czuciowych, dlatego tak trudno rozpoznać jej dysfunkcję. ]1-3]. Jak zatem rozpoznać, że  nasza wątroba nie działa prawidłowo ?

Do objawów które mogą świadczyć o dysfunkcji wątroby zaliczamy:

  • Bóle brzucha (w okolicy wątroby,lub żołądka)
  • Nudności, wymioty
  • Zmniejszony apetyt i często wstręt do tłustych pokarmów
  • Niekiedy żółtaczka (nagromadzenie w organizmie bilirubiny, żólte zabarwienie twardówek, oraz skóry)
  • Objawy skórne
  • Ogólne osłabienie organizmu
  • Zmniejszona wydolność fizyczna
  • Wzdęcia, kolka wątrobowa
  • Obniżenie libido, zaburzenia miesiączkowania
  • Zmniejszenie wchłanialności leków
  • Zaburzenia neurologiczne i psychiatryczne związane z nagromadzeniem się toksyn w organizmie.

Wiele uszkodzeń wątroby nie daje żadnych objawów, przez co często choroby tego narządu wykrywane są bardzo póżno, co niesie za sobą poważne konsekwencje. Dlatego kluczową kwestią jest regularne wykonywanie badań krwi i oznaczanie: białka całkowitego, bilirubiny całkowitej, prób wątrobowych (ALAT, ASPAT). Dopiero wtedy możemy przekonać się, czy odpowiednio dbamy o nasz narząd [1-3].

Jak zatem grillować nie szkodząc wątrobie ?

Aby odpowiednio zadbać o wątrobę w okresie grillowym należy przestrzegać kilku zasad:

  • Po pierwsze, należy kierować  się rozsądkiem i mieć umiar w jedzeniu. Grille na powietrzu potrafią trwać nawet kilka godzin. Nie oznacza to, że  przy każdym ściąganiu jedzenia z rusztu należy jeść. Dobrze jest wcześniej sprawdzić, jakie produkty są serwowane , wybrać  jedną lub dwie małe porcje mięs, póżniej starać się sięgać po same warzywa.  Przejadanie się i dostarczanie zbyt dużej ilości pokarmu, znacznie utrudnia wątrobie produkcję wystarczającej ilości  żółci.
  • Nie należy  zapominać  o warzywach i owocach! O wyborze i jakości produktów grillowych należy wybierać chude rodzaje mięs: indyk, kurczak czy wołowina, warzywa i owoce  dobrze jest  zgrillować na tacce lub jeść w postaci surowej. Sprawdzą się doskonale gdy uczta się przedłuży a kolacja zostanie już zjedzona, warzywa (bez dodatków ) można  podjadać dowoli cały wieczór.
  • Warto mieć na uwadzę sposób grillowania, należy wybierać tacki by tłuszcz nie skraplał się na żar, a tosyczne substancje nie osadzały się na pożywieniu i nie trafiały do naszej wątroby.
  • Gotowe marynaty do mięs obciązające wątrobę warto zamienić  na własną marynatę z oliwy, octu winnego rozmarynu, czosnku, oregano, szałwi, bazylii, majeranku, mięty, które znacznie wspomogą pracę wątroby.
  • Porcje mięs dobrze jest podzielić na małe lawałki, by szybciej doszły na grilu i były mniej szkodliwe. Skrócony czas grillowania  zdrowszy dla wątroby!
  • Po wspólnym biesiadowaniu dobrze byłoby udać się na spacer, bądź zorganizować innego rodzaju aktywność fizyczną WĄTROBA LUBI RUCH !
  • Nie należy przesadzać z alkoholem  tłuste potrawy w połączeniu z nim to zbyt duży wysiłek dla naszego narządu [4].

Dla zdrowej wątroby - Floradix na Wątrobę

Floradix na Wątrobę jest tonikiem, który zawiera w swoim składzie wiele ważnych składników ziołowych: karczoch, mniszek lekarski, kurkumę i inne gorzkie zioła - goryczka i imbir. Skutecznie dobrany skład wspiera pracę wątroby i wspomaga prawidłowy przepływ soków trawiennych. Dobrze wpływa również na pracę jelit.

Więcej na >> www.floradix.pl

Jednym z najważniejszych składników produktu jest karczoch. Zalety gorzkich substancji zawartych w liściach karczocha zostały uznane i docenione już w XVI wieku. Liście karczocha stanowiły dawniej środek wspomagający trawienie i działanie wątroby. Karczoch przyczynia się także do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu i lipidów we krwi.

A dodatkowo zawarty w preparacie Mniszek lekarski przyczynia się do zwiększenia apetytu i dobrego trawienia. Floradix na Wątrobę jest suplementem diety skierowanym do osób, które odczuwają dyskomfort trawienny i chcą wspomóc pracę swojej wątroby. Floradix na Wątrobę jest odpowiedni dla wegetarian i wegan.

Autor artykułu:

Dietetyk Ilona Jankowska, pasjonatka zdrowego stylu życia i promotorka zdrowia - specjalistka diety ketogenicznej.



Piśmiennictwo:

  1. Rózga J., Piątek T., Małkowski P.,: Co nowego w leczeniu wątrobowozastępczym?. HEPATOLOGIA 2014; 14: 139–148.
  2. https://postepybiochemii.ptbioch.edu.pl/index.php/PB/article/view/269/440
  3.  Hartleb M., Interpretacja badań laboratoryjnych w chorobach wątroby. Continuo,2019, ISBN 978-83-62182-77-0.
  4. Błażejewska-Stuhr K., 2020.Dieta w schorzeniach wątroby.